در پروندۀ ویژۀ رادیوم میزبان خانم دكتر كیانا فرهی، متخصص پوست و مو ، بودیم و با ایشان دربارۀ جوش صورت، علت و روشهای درمان آن گپ زدیم.
به گفتۀ دكتر فرهی زبان بدن ما پوست است. ما زمانی جوش میزنیم كه در سطح زیرین پوستمان اتفاقاتی درحال رخ دادن باشد. حد فاصل بین سطح پوست تا عضله، پر از غدد چربی، عصب، پیاز و پیازچۀ مو و غیره است كه دارای گیرندههای مواد مغزی است. حالا درنظر بگیرید كه اگر هورمونهای مردانه به عنوان مواد مغزی روی این گیرندهها فعالیت بیشتری داشته باشند، جوشهای هورمونی، پدیدار میشوند. یا در زمان عصبانیت مواد جذب شده با این گیرندهها سبب جوش زدن پوست صورت میشود. به همین علت است كه در دوران نوجوانی بیشتر جوش میزنیم. در این دوران شاهد بیشترین تحولات روحی و هورمونی هستیم.
وی در توضیح اینكه هورمونهای مردانه سبب جوش زدن صورت میشود افزود: همۀ انسانها هم هورمون زنانه دارند و هم مردانه، فقط سطح آن در خانمها و آقایان متفاوت است. خانمها بعد از بلوغ تا زمان یائسگی كمترین میزان هورمون مردانه را دارند. به همین علت است كه موهای زائد در خانمها در سنین میان سالی رشد بیشتری پیدا می كند. در كل موهای زائد و جوش در یك تعریف قرار میگیرند.
متخصص پوست، جوش زدن را بسته شدن منافذ پوستی مخصوصا در صورتهای چرب، تعریف كرد. در این حالت باكتریهای جوشزا، وارد كیسههای چربی میشوند و مواد اضافی ترشح میكنند. بدن متوجه تغییر میشود و تعداد زیادی سلول به ناحیه اعزام میشود. بعد از این فرایند شاهد ظهور جوشهای قرمز دردناك میشویم. در اینجا درد یعنی فعالیت شیمیایی بدن. در نظر داشته باشید كه با تخیلۀ جوشها باعث تخریب لایههای زیرین میشوید. زمانی كه بعد از تخلیه جوش، خون میآید یعنی به رگهای خونی رسیدهاید و نتیجۀ آن فرورفتگی جای جوش است، زیرا با این كار شما سلولزایی و ساخت كلاژن را از بین میبرید.
كیانا فرهی در جواب به سوال، هرجوش در صورت علامت وجود بیماری در قسمتی خاص از بدن است گفت: این باور مربوط به طب چینی و هندی است، ما در طب دانشگاهی، تعریق، حساسیت یا بسته بودن منافذ را علت بروز جوش میدانیم. معمولا جوشها جای مشخصی دارند، مگر اینكه تمام بدن فرد جوش بزند. به عبارتی در قسمتهایی از بدن جوش میزند كه تجمع چربی بیشتر است.
وی خاطرنشان كرد كه برای درمان قطعی جوشها باید دو سال وقت گذاشت. چون برای درمان ما باید روند هورمونی را متوقف یا تغییر دهیم. توجه داشته باشید حتی بعد از مصرف قویترین قرصهای ضدجوش هم فرایند جوش زدن ادامه دارد، زیرا جوش زدن خصلت پوست است. اما برای جلوگیری یا درمان جوش باید میزان چربی را از پوست كم كنیم. چربی، غذای این باكتریهاست و باید با شستن و استفاده از لایهبردارهای تجویز شده، سطح چربی پوست را مهار كرد. اگر با این كارها به نتیجۀ مطلوب نرسیدیم به سراغ مصرف آنتیبیوتیكها میرویم و در صورت شكست در مرحلۀ آخر داروهای ضدجوش قوی كه همان تغلیظ شدۀ ویتامین A است تجویز میشود.
در پایان كیانا فرهی با اشاره به اینكه در تشخیص نوع جوشها جواب آزمایش و سونوگرافیها كافی نیستند، تشریح كرد: الگوهای مشخصی برای تعیین نوع جوش وجود دارد كه با معاینات بالینی توسط متخصص تشخیص داده میشود. مثلا شما ممكن است در آزمایشهای خود مشكل هورمونی نداشته باشید، اما جوشهای هورمونی بزنید. این به آن علت است كه حساسیت پایانههای پوستی شما به هورمون مردانه زیاد است و این حساسیت باید كم شود.
تهیه كنندۀ برنامۀ رادیوم شایان بهلولی و سردبیر آن احسان مهرجوست و كار مجریگری آن را سیاوش صفاریانپور انجام میدهد.