در رادیوم مهمان برنامه، آقای ساوالان سیدجلالی، دكتر فیزیولوژیست ورزشی، با نگاهی علمی از تاثیرات آدامس و انواع آن و مضرات و محاسن آن برایمان گفت.
سیدجلالی با اشاره به اینكه آدامسها با تركیبات متفاوت میتوانند تاثیرات گوناگون هم داشته باشند، از تاثیر آدامسهای حاوی قند سوربیتول گفت. این آدامسها اگر به میزان درست مصرف شوند، در جلوگیری از پوسیدگی دندان موثر خواهند بود، اما مصرف بیش از حد این قند باعث بروز مشكل در دستگاه گوارش میشود. اما آدامسهایی كه در تركیباتشان قند زایلیتول دارند، بهترین نوع آدامساند، چون این نوع قند از چسبیدگی باكتری به دهان و دندان جلوگیری میكند و ریزجاندارها نمیتوانند از این قند تغذیه كنند. میتوان اینگونه نگاه كرد كه شما به كمك مسواك و نخ دندان به صورت مكانیكی بهداشت دهان و دندان خود را تامین میكنید و در كنار آن، مصرف این دسته از آدامسها به صورت زیست شیمی به آن كار كمك میكند.
وی با طرح این مثال كه تصور كنید قرار مصاحبه دارید و دهانتان از استرس زیاد خشك شده، از تاثیر مثبت جویدن آدامس در كاهش استرس و تولید بزاق گفت و ادامه كه استفاده روزانۀ بین 3 تا 5 عدد آدامس و هربار نهایتا 15 دقیقه، نه تنها ضرر ندارد بلكه در مهار اضطراب و كاهش وزن هم موثر است.
به گفتۀ سیدجلالی طبق تحقیقاتی كه انجام گرفته مصرف آدامس چه قبل و چه بعد از غذا در كاهش وزن تاثیر دارد. نتایج این پژوهشها نشان میدهد كه جویدن آدامس سوخت و ساز بدن را افزایش می دهد و هزینۀ انرژی را به ازای یك كیلوكالری در دقیقه بالا میبرد.
در ادامۀ بحث فیزیولوژیست ورزشی، اشارهای به تاثیر آدامسها در عملكرد ورزشكاران كرد و گفت برای بهبود كاركرد وزرشكاران مصرف آدامسهای كافئین دار و غنی شده با ویتامینهای گروه B، 10 دقیقه قبل از مسابقه بسیار مفید خواهد بود. سرعت جذب كافئینها با جویدن آدامس بیشتر است و میزان كافئین مصرفی بستگی به وزن ورزشكار دارد.
در آخر هم شایان ذكر است كه بگویم بعضیها میگویند به دلیل تركیبات به كار رفته در آدامسها، بدن در معرض آسیب خواهد بود، اما میزان این مواد آنقدر كم است كه به بدن فرد صرف كننده در صورتی كه میزان مصرفش از آنچه گفته شد بیشتر نشود نه تنها ضرری نمیرساند، بلكه با انتخاب هوشمندانه و درست، مفید هم هست.
تهیهكنندۀ برنامه شایان بهلولی و سردبیر آن احسان مهرجوست.