حسین ابراهیمی مقدم، دارندۀ دكترای روانشناسی، در گفتگوی تلفنی با برنامۀ رادیوم از بروز اختلالهای رفتاری تحت فشارهای روحی و لزوم تقویت تابآوری در این دوران صحبت كردند.
ابراهیمی صحبتهای خود را با این موضوع شروع كرد كه اگر میزان تابآوری خودمان را افزایش دهیم، راحتتر از این شرایط سخت دوران كرونا عبور میكنیم. در عوض اگر شكننده باشیم خیلی زود از پا میافتیم. وی ادامه داد كه صرفا نباید به ناخوشیها نگاه كرد و باید همۀ ابعاد زندگی را در نظر گرفت. چهار اصل در زندگی وجود دارد كه برای بهبود كیفیت زندگی، آنها را تقویت كنیم. مورد اول معنویت است. دوم رسیدگی به وضعیت جسمانی و مورد سوم اوضاع و تعاملات اجتماعی است كه متاسفانه در دوران كرونا به حداقل رسیده و مورد آخر كه از اهمیت زیادی هم برخوردار است خود سیستم روانی فرد است. از اتفاقاتی كه در گذشته و دوران كودكی تجربه كرده تا اختلالاتی مثل كمالگرایی و اضطرابهای روزانه. این موارد بعضا با هم ادغام میشوند و ممكن است فرد درگیر كه از تابآوری كمی برخوردار است، رفتارهایی انجام دهد كه در دستۀ ناهنجاریهای اخلاقی طبقهبندی میشود.
وی افزود: عمدتا افرادی كه رفتارهای ناپسندی از خودشان نشان میدهند، مثل همین پدری كه باعث فوت كودك چند ماهۀ خودش شد، دچار ركود اخلاقی شدیدند. زمانی كه این افراد مورد بررسی روانشناسها قرار میگیرند، رگههایی از اختلالهای شخصیتی و رفتاری درونشان مشاهده میشود كه اختلال شخصیتی ضد اجتماعی از موارد رایج بین آنهاست. حال در نظر بگیرید كه مشكلاتی از جمله پرخاشگری، هوش پایین، بیكاری و شخصیت متزلزل با خواستههای آشفتۀ فرد درآمیخته شده است و نتیجۀ آن میشود این اتفاقات ناخوشایند كه شاهدش هستیم.
در ادامه تذكر داد: خیلی از این افراد در كودكی خود قربانی این دست اعمال بودند. در خیلی از موارد فردی كه مورد آزار قرار میگیرد به دلایل متعددی از جمله ترس از ترد شدن یا مقصر شناخته شدن، سكوت اختیار میكند و اینجاست كه جای خالی روانشناسها به مشكل تبدیل میشود.
ابراهیمی با اشاره به اینكه اگر فرد قربانی یا حتی فرد مبتلا بتواند با روانشناسی صحبت كند و تحت درمان – نه لزوما دارو درمانی – قرار گیرد، میتوان از بروز خیلی مشكلات این چنینی جلوگیری كرد. متاسفانه خدمات روانشناسی در كشور ما خدماتی گرانقیمت محسوب میشود و تحت پوشش بیمه نیست.
مجری برنامه آقای صفاریانپور و سردبیرش آقای مهرجو و تهیه كنندۀ آن آقای بهلولی است.