دكتر مریم محمودی، مهمان سیاوش صفاریانپور، دربارۀ رژیم غذایی در روزهای شیوع كرونا اطلاعات مهمی داد.
مریم محمودی متخصص تغذیه در گفت و گو با برنامۀ رادیوم رادیو جوان دربارۀ دستور غذایی در دوران كرونا اظهار داشت: تغذیه در این دوران چند مرحله دارد كه یكی از آنها پیشگیری است. مرحلۀ پیشگیری با درمان كاملا متفاوت است. فردی كه هنوز مبتلا نشده و كسی كه مبتلا شده است، هر كدام برنامههای غذایی خاص و متفاوت از هم باید داشته باشند.
وی با اشاره به مرحلۀ پیشگیری از ابتلا به ویروس كرونا بیان كرد: نكتۀ مهم و قابل توجه در پیشگیری، دوری از چاقی و اضافه وزن است، چون مطالعات نشان داده است كه این امر بدن را در وضعیت التهابی مزمن قرار میدهد. چاقی دستگاه ایمنی را ضعیف میكند و خطر عوارض ویروس كرونا را افزایش میدهد.
متخصص تغذیه ادامه داد: همیشه میزان ابتلا به بیماریهای مزمن غیرواگیر از جمله دیابت و بیماریهای قلبی با سبك زندگی ما مرتبط بوده است. هیچ گاه یك بیماری واگیر به این اندازه در سبك زندگیمان اثرگذار نبوده و اولین بار است كه این اتفاق افتاده است.
كرونا باعث شده سبك زندگی ما از جمله تغذیه و خرید كردنمان عوض شود، همچنین ارتباطات اجتماعی ما را قطع كرده و درگیر فناوری شدهایم. علاوه بر این الگوهایی كه در شبكۀ اجتماعی میبینیم نیز ما را افسردهتر میكند.
محمودی با تاكید بر اینكه مصرف كربوهیدراتها، سروتونین در مغز را افزایش میدهد گفت: سروتونینها به صورت موقت احساس سرخوشی به ما منتقل میكنند، اما در دراز مدت كربوهیدراتها به بدن آسیب میزنند و باید از این مواد غذایی، هوشمندانه استفاده كنیم. مصرف كربوهیدراتها نباید حذف شود، اما نحوۀ استفاده از ان بسیار مهم است.
وی افزود: ورزش یكی از بهترین مسكنهای اضطراب و افسردگی است. در خانه نیز با اپها و نرم افزارهای متعدد ورزشی میتوان ورزش كرد. اولین قدم سختترین قدم است، باید سعی كنیم خود را به این امر عادت دهیم.
ایشان استفاده از برنج قهوهای در حجم كم را مطلوب برشمرد و عنوان كرد: باید از نانهای سبوسدار مثل سنگك و بربری استفاده كرد و مصرف نان تافتون و لواش توصیه نمیشود. استفاده از پروتئینها نیز مهم است، چون آنتی بادیها از آن تامین میشود و دستگاه ایمنی ما به آن وابسته است. غلات همانند برنج، ماكارانی، ذرت و گندم همراه با حبوبات، پروتئین مورد نیاز بدن را تكمیل میكنند.
محمودی با اشاره به اینكه در دستگاه ایمنی بدن نسبت امگا 6 به امگا 3 بسیار اهمیت دارد، تشریح كرد: همۀ انواع روغن مفید نیست. امگا 3 از امگا 6 بهتر است، به دلیل اینكه بدن را در حالتی قرار میدهد كه سبب كاهش التهاب میشود. اما امگا 6 بدن را در وضعیت التهاب شدید قرار میدهد. بسیاری از روغنهای مایع امگا 6 بیشتری دارد. نسبت ایدئال این دو در بدن بین دو به یك و چهار به یك است. روغن كلزا یا كانولا دارای این نسبت است. روغن كنجد و روغن زیتون نیز مفید است.
وی با تاكید بر اینكه باید قبل از ورود ویروس سدهای دفاعی بدن را قوی كنیم گفت: ویروسها از طریق مخاطها و پوست وارد بدن میشوند. برخی از ریز مغذیها از جمله ویتامین A در سلامت مخاطها موثر است. سبزیجات و میوه های زرد-نارنجی مثل هویج در این دسته قرار دارند و منبع ویتامین A هستند، اما باید حواسمان به مصرف میوهها باشد، به دلیل اینكه میزان كربوهیدرات آنها زیاد است.
این متخصص تغذیه در پایان تصریح كرد: یكی از مهمترین ویتامینها، ویتامین D است. ویتامینی كه مكمل آن برای ایرانیها ضرورت دارد، ویتامین D است، به دلیل اینكه در نژاد ما رنگدانههای پوستی بیشتر است، بنابراین بدن ما كمتر ویتامین D میسازد. مطالعات نشان داده است هرچه عرض جغرافیایی بالاتر میرود، خطر ابتلا به كرونا افزایش مییابد.
مصرف ویتامین D پنجاه هزار برای سنین بین 12 تا 70 سال ماهی یك عدد و برای افراد بالای 70 سال هر دو هفته یك عدد توصیه میشود. با رژیم غذایی متعادل و متناسب و استفاده از همۀ گروههای غذایی؛ مواد معدنی و ویتامینهای كافی به بدنمان خواهد رسید.
این برنامۀ رادیویی را سیاوش صفاریانپور اجرا میكند و تهیه كنندۀ آن شایان بهلولی و سردبیرش احسان مهرجوست و كار روابط عمومی آن را عطیه محسنی انجام میدهد.
رادیوم را از صفحه شبكههای اجتماعی به نشانی ra.radium دنبال كنید.