گزیدهای از پرونده ویژه رادیوم، روز 20 فروردین.
گفتگو با اكبر نعمتی درباره زنبورها و تولید عسل.
ما همیشه زنبورها رو به عنوان یكی از پر تعدادترین حشرات روی زمین میشناسیم، اما آیا تا به حال شده به اهمیت وجود آنها فكر كنیم؟!
زنبورها مهمترین حشرات روی زمین هستند چون نزدیك 90 درصد گرده افشانی گیاهان وحشی وابسته به این حشرات است و 70 درصد محصولات كشاورزی و غلاتی كه ما استفاده میكنیم وابسته به زنبورها است.
زنبورها بیست هزار گونه دارند كه فقط هشت گونه آنها زنبور عسل هستند.
از هر سه واحد غذایی كه ما مصرف میكنیم یك واحد آن وابسته به زنبورها است.
آیا زنبورها دارای هوش هستند؟
مغز زنبور ها جزو یكی از پیچیدهترین مغزهای جانوران است و دارای قوه یادگیری است.
عسل چگونه تولید میشود؟
زنبورهای عسل با استفاده از گلها عسل درست میكنند. آنها یك عصاره شیرین كه به آن شهد میگویند را از گلها به وسیله زبانشان میمكند و آن را در جایی كه به آن معده عسل میگویند ذخیره میكنند. دقت كنید كه معده عسل با معدهای كه برای خوردن غذایشان تعبیه شده است، تفاوت دارد. وقتی كه بارشان پر شد به كندو برمیگردند، در كندو شهد گلی كه به دست آوردهاند را دهان به دهان از زنبوری به زنبور دیگر منتقل میكنند و حدود نیم ساعت آن را میجوند تا كم كم به عسل تبدیل شود. پس از تولید عسل زنبورها عسل را درون خانه های شش گوش كندو كه از موم ساخته شده میریزند. عسل هنوز كمی مرطوب است پس آنها با استفاده از بالهای خود مانند پنكه شروع به خشك كردن آن میكنند و عسل حالت چسبندهتر و سفتتری به خود میگیرد. سپس آنها روی عسل را با موم میپوشانند تا تمیز بماند.
در نهایت یك زنبور در طول عمر خود به اندازه یك دوازدهم یك قاشق غذاخوری میتواند عسل تولید كند، اما برای تولید پانصد گرم موم، نیاز است تا ده كیلوگرم عسل بخورد.