گزیده ای از پرونده ویژه رادیوم، روز 12 آذر.
گفتگو با خانم دكتر هانیه علیزاده كارشناس ارشد روانشناسی شناختی، درباره روانشناسی.
آیا رواشناس ها هم نیاز به مراجعه به روانشناس دارند یا خودشان می توانند خود را درمان كنند؟!
بله بسته به موقعیت، روانشناس ها نیز نیاز به مراجعه به روانشناس دارند. اگر روانشناسها درك درستی از ماهیت سلامت روان داشته باشند متوجه میشوند كه در برخی مواقع میتوانند مشكل خود را حل كنند ولی در برخی از مواقع نیز نیاز به تراپیست، روانكاو، روانشناس یا روانپزشك است.
عموما روانشناس، روانكاو و تراپیست میتوانند معادل همدیگر شناخته شوند. این ها افرادی هستند كه تخصص كافی در حوزه سلامت روان دارند و از متدهای رواندرمانی برای بهبود شرایط استفاده میكنند. اما روانپزشك ها افرادی هستند كه علاوه بر این كه ممكن است این تخصصها را داشته باشند، می تواند داروهایی در حوزه سلامت روان تجویز كنند.
حالا سوال مهم اینجاست كه ما چه زمانی باید به روانشناس مراجعه كنیم؟!
اولین موقعیتی كه انسان میتواند از روانشناس كمك بخواهد در موقعیتهای استرسزا است. ما در موقعیتهای استرسزا میتوانیم از روانشناس كمك بگیریم. در كنار موقعیتهای استرسزا موقعیتهای آزار دهنده نیز جزو موقعیتهایی است كه در صورت مواجهه با آن میتوانیم به روانشناس مراجعه كنیم.
مثلا در نظر بگیرید كه شما در محل كار با همكارتان به مشكلی برخوردید و بعد از دو روز با تمام شدن آن قضیه هنوز به آن فكر میكنید و حتی راه حل برای رفع كردنش پیدا میكنید. به این رفتار تكرار شونده نشخوار فكری گفته میشود كه فرد بعد از گذشت یك زمان مشخص هنوز با فكرهای تكراری به خود آسیب می زند.
اما بارها شده كه ما به سراغ روانشناسی رفتهایم كه بعد از مدتی حس میكنیم آن روانشناس نمیتواند به ما كمك كند، یا حتی حس میكنیم احساس راحتی با آن روانشناس نداریم، در این مواقع باید چه كار كنیم؟!
در این مواقع بهترین كار قطع ارتباط با آن روانشناس است، چون آن روانشناس كمكی به بهبود ما نمیتواند بكند. بارها دیده شده كه درمانجو به دلایل مختلفی حتی مثل شباهت ظاهری یك روانشناس با یكی از اقوامش با او احساس راحتی نمیكند، حتی در این مواقع نیز گفته میشود كه باید با آن روانشناس قطع همكاری بشود.
و در آخر بسیاری از مراجعه كنندگان به روانشناسها درباره نحوه پایان دوره رواندرمانی سوال دارند، اصلا درمانجو باید زمان پایان جلسات رواندرمانی را تشخیص بدهد یا روانشناس؟!
هر دوی این حالتها صحیح است، بهتر است كه درمانجو درباره پایان جلسات با روانشناس خود صحبت كند و درمانگر هم میتواند بسته به نیاز مراجعه كننده جلسات رواندرمانی را بیشتر، كمتر یا حتی قطع كند.