گزیده ای از پرونده ویژه رادیوم، روز 28 آبان.
گفتگو با دكتر بیتا بردبار درباره ارتباط تحرك و زوال عقل.
تحقیقات جدیدی در سال 2023 صورت گرفته كه نشان می دهد افرادی كه در روز حدود 10 ساعت بنشینند، ریسك ابتلا به زوال عقل در آن ها افزایش می یابد. بعضا افرادی هستند كه می گویند در زندگی یك روز تحرك دارند و یك روز بی تحرك هستند، اما این روش درستی برای جلوگیری از زوال عقل یا حتی بیماری هایی مثل آلزایمر نیست، گفته می شود برای جلوگیری از این بیماری ها باید به ازای هر 15 تا بیست دقیقه یك بار از جا بلند شده و تحرك كوچكی به بدن خود بدهید.
اما تحرك چه ارتباطی با عملكرد مغز دارد؟!
الگو پذیری سیناپس های اتصالی كه باهم ارتباط برقرار می كنند، مثل بحث های حس عمقی، حركتی، ارتباط بین مخ و مخچه و … به مرور زمان تغییر میكند. در كل بی تحركی باعث كم شدن فعالیت ارتباطهای عصبی میشود.
انسان همواره در تلاش بوده تا با ایجاد ارتباطها و اتصالهای جدید در مغز عملكرد آن را بهبود ببخشد، وقتی تحرك ما كم است مغز ما به همان اتصالهای گذشته كه تشكل داده بسنده میكند و به مرور زمان كارایی آن كمتر میشود.
اما برای جلوگیری از این بیماریها چه راه حلهایی وجود دارد؟!
راه هایی مثل تغذیه مناسب، جدول حل كردن، تمرین موسیقی یا چیزهایی از این قبیل همیشه پیشنهاد میشود، اما تحرك و به ویژه ورزش كردن مهمترین راه برای پیشگیری از این بیماری هاست. پیشنهاد میشود هر فردی تلاش كند كه در هر سنی یك ورزش جدید یاد بگیرد. یادگیری ورزش های جدید حتی در سنین بالا موجب میشود فعالیت بدن ما بیشتر شود و در نتیجه با ایجاد راههای ارتباطی جدید در مغز، از ابتلا به آلزامیر، پاركینسون و زوال عقل جلوگیری شود.