گفتگوی برنامه رادیوم با مهران خالصی دانشجوی دكتری مهندسی محیط زیست گرایش آب و فاضلاب در مورد تنش آبی در كشور و بحران آبی در كشور.
رد پای آب
در ابتدای برنامه مهران خالصی در جواب مجری رادیوم در مورد تفاوت آب و آب و فاضلاب گفت:برای ٱب مهندسی جداگانه نسبت به آب و فاضلاب تعریف شده است. آب و فاضلاب ،آب تصویه شده از فاضلاب است كه در چرخه مصرف دوباره مصرف میشود.
مهران خالصی در ادامه به دسته بندی انواع آب ها اشاره كرد كه شامل سه نوع آب، آب آبی كه همان آب های زیر زمینی و آب رود ها است. آب سبز شامل آب باران و رطوبت هوا و در آخر آب خاكستری كه آب فاضلاب از این دسته آب است.
در ادامه گفت و گو در جواب پرسش مجری برنامه رادیوم نسبت به اهمیت آب و ردپای آن در زندگی ما افزود ردپای آب در همه جای زنگی ما قابل مشاهده است. حتی در هنگام رانندگی هم ردپای آب قابل احساس است از سوختی كه مصرف میكنم تا لوازم سازنده ماشین،ردپای آب قابل مشاهده است.
در ادامه خالصی به یكی از عوامل كم آبی كشور اشاره كرد .كه از اوایل انقلاب تا الان جمعیت كشور ما چند برابر شده و درصد آب شیرین كشور در مقایسه با آن دوران كاهش یافته است.
در ادامه مجری رادیوم از آقای خالصی پرسید كه آیا دغدغه این كه هر روز چقدر آب مصرف میكنم رو دارید یا نه ؟
در جواب گفت: به عنوان كسی كه رشته تخصصی او این كار است این دغدغه با شدت بیشتری احساس میشود.
در ادامه كارشناس رادیوم به عومل موثر در بهینه سازی آب و حفظ منابع آبی كشور فرمود با توجه به این كه بیشترین میزان آب مصرفی كشور ما در زمینه كشاورزی است و حدود 85درصد منابع آبی ما در بخش كشاورزی، 7ونیم درصد در آشامیدن و2ونیم درصد در صنعت مصرف میشود. اصلاح الگو مصرف در كشاورزی و تغییر روش كشاورزی از سنتی به صنعتی و استفاده از روش های نوین كشاورزی مثل آبیاری قطره ای میتواند خیلی موثر باشد در زمینه حفظ منابع آبی كشور باشد.همچنین به رسانه مصرف آب كشور اشاره كرد كه حدود دوبرابر مصرف سرانه جهانی می باشد و گفت كشور هایی كه دچار تنش آبی هستند معمولا سرانه مصرفی بالایی دارند.
همچنین در جواب سوال مجری رادیوجوان به این كه آب مصرفی در صنایع برای محیط زیست مضرر می باشد و اگر كنترلی در این زمینه اعمال نشود میتواند باعث تخریب محیط زیست شود فرمود:خروجی آب پسماند تمامی صنایع توسط كارشناسان و با عوامل بخصوص هر صنعت كنترل میشود و اگر از طرف صنایع رعایت نشود.جریمه های سنگینی به صنایع اعمال میشود كه حدود دو درصد فروش سالانه است.
آقای خالصی در آخر به عنوان توصیه آخر فرمودند كه اگر الگوی مصرف كشاورزی ما تغییر كند خیلی میتواند برای ما موثر باشد و تنش آبی كشور را تا حدودی كنترل كند.