در بخش پرونده ویژه برنامه رادیوم، برنامه علمی شبكه رادیویی جوان، درباره مسئله سرمازیستی صحبت شد.
.
شركتی در آریزونا به نام آركور ادعا كرده است با سالی 660 دلار، میتواند بدن آدمها را منجمد كند و هر زمان كه فرد خواست او را دوباره به زندگی برگرداند.
حسامالدین خضری در گفتوگو با این برنامه در خصوص چنین ادعایی گفت: «من این ادعا را شبیه یك ماركت میدانم. چرا كه امروزه سرما زیستی در تكنولوژیهای مختلف جراحی مثل جراحی قلب استفاده میشود.
اما سرد كردن، عارضههای سنگینی برای فرد خواهد داشت. اگر این سرما زیستی طولانی شود، فشار عمیقی به كلیهها و كبد وارد میشود كه این موضوع را غیر ممكن میكند.
من این قیمت را در روسیه و آمریكا، هزینهای نزدیك به 25هزار دلار شنیدهام كه منطقیتر است.»
وی ادامه داد: «اگر بخواهم وصفی از این موضوع داشته باشم، تشابهش به این است كه مثلاً ما طبقه دوم یك ساختمان را ساختهایم و من با وجود بیماری كه دارم، در شرایطی هستم كه باید هزینه ساخت كل ساختمان را بپردازم به امید اینكه روزی طبقه دهم ساختمان ساخته شد، من آماده باشم كه آن طبقه تغییر كند.
فقط این را بگویم بر اساس چیزی كه وجود دارد خیلی اوقات در علم پزشكی كه روز به روز در حال پیشرفت است، ما مطمئن نیستیم كه پنج سال آینده این تئوریها كه بر مبنای آن اتفاقات زیادی میافتد، پا بر جا خواهند بود یا خیر.
به هر حال در دنیا و از سوی كشورهای روسیه و آمریكا، سالیانه بین 250 تا 300 نفر را با سرما زیستی، فریز میكنند و اگر بخواهیم تشابه فیزیولوژیكی به آن بدهیم میتوانیم مثل درختان را برای آنها بزنیم.»
درستی یا نادرستی سرما زیستی
خضری درباره درستی یا نادرستی این اتفاق گفت: «نمیخواهم بگویم این اتفاق غیر ممكن است و من هم ایدهپرداز و پژوهشگر تخصصی این ایده نیستم.
اما آن چیزی كه مطالعات نشان میدهد، این است كه فاصله بسیار زیادی از ایده تا با آن چیزی كه در ذهن ماست، وجود دارد. خیلی از افرادی كه از نظر عقیدتی با این موضوع مواجه شدهاند، آن را نقد كردهاند و حتا گفتهاند این موضوع غیر قابل پردازش است و نمیشود فرد را پس از مرگ از سوی انسان زنده كنیم.»
وی در خصوص ابعاد اخلاقی و فلسفی این ایده و تاریخچه آن كه در سال 1967 اولین انسان به صورت داوطلبانه از طریق سرما زیستی منجمد شده است، گفت: «من اخبار متعددی درباره افراد مختلفی از این موضوع شنیدهام. مثلاً دختری كه مبتلا به سرطان بوده و فریز شده است تا زمانی كه درمان قطعی سرطان پیدا شود.
در هر صورت افراد زیادی هستند كه در دنیا چنین عملیاتی را انجام میدهند و به تبع آن اخبار مختلفی درباره این ایده منتشر خواهد شد و من خبر مربوط به فریز اولین انسان را نشنیدهام.»
وی ادامه داد: «در هر صورت با توجه به تكنولوژی امروزی، سرما زیستی نه غیر ممكن است و نه اعجاب انگیز.
به هر حال با یكسری فرایندها كه در جراحیها اتفاق میافتد میتوان افراد را منجمد كرد و نمیتوان روش آن را دقیق توضیح داد.»
كارشناس بخش ویژه درباره فشار سرما زیستی بر كبد و كلیه و تاثیر آن بر افراد گفت: «زمانی كه فرد میخواهد فریز بشود، همان كاری انجام میشود كه در زمان جراحیهای قلب اتفاق میافتد.
ما دستگاهی داریم به نام هموپرفیوژن كه خون را در زمان جراحی به گردش در میآورد. این دستگاه دو تا لوله طویل سیلیكونی دارد كه در قلب مثل آئورت یا یكی از دهلیزها قرار میگیرد و قلب را از لوله دیگری فلج میكنند تا عمل جراحی صورت بگیرد.
در این زمان این دستگاه، گردش خون را بر عهده میگیرد و با توجه به از كار افتادن قلب، گردش خون انجام میشود و هموپروفیوژن مسئول اكسیژنه كردن خون را هم انجام میدهد.
اینها را گفتم كه بدانیم تا زمانی كه عمل جراحی با این دستگاه اتفاق میافتد، هر چقدر زمان جراحی طولانیتر باشد عارضهها برای بیمار بیشتر میشود.
درباره سرمازیستی نیز همین اتفاق میافتد و در این ایده، خون به علت فسادپذیر بودن كاملاً از بدن انسان خارج میشود و ماده دیگری جایگزین آن میشود كه من حدس میزنم شامل ماده مربوط به پیوند اعضا میشود.»
وی در پایان گفت: «در مقالات آمده است كه كاهش دما در فریز كردن تا منفی 196 درجه پایین میآید و چون مادهای كه جایگزین خون میشود قابلیت ضد یخ را دارد، باعث میشود در این دما نیز این مایع در جریان باشد.»
گفتنی است برنامه رادیوم یكی از برنامههای علمی رادیو جوان است كه به مدت 45 دقیقه از ساعت 9 صبح پخش شد.
پایان پیام