فیلمهای تاریخی به بازسازی تاریخ سیاسی_اجتماعی یا دینی میپردازند و در این میان بازخوانی تاریخ با پدیدهای به نام سینما میتوان از ویژگیهای منحصر به فردی برخوردار باشد.
سینما، لحظههای تاریخی را ضبط یا بازسازی میكند. لحظههای مهم و سرنوشت ساز historic یا لحظههایی كه به تاریخ میپیوندد historical. سینما، جهان را آن گونه كه درمییابد تفسیر میكند. مستندساز یا فیلمسازِ روایتگر تاریخ نیز با تاریخ سروكاردارد و آن را با تصویر، صدا، نشانه و نمادهای بصری بازمینمایاند. فیلمهای مستند و داستانی به كرّات، ابزار تحریف تاریخ هم بودهاند. حكومتها خواه برای تبلیغ و جلب نظر مردم، خواه برای حفظ هوادارانشان، به داستانهایی ساختگی یا تحریف شده از تاریخ پیروزی خویش و شكست رقبا متوسل میشوند. به قول چرچیل، «تاریخ را فاتحان مینویسند».
از هنگام اختراع سینما، افرادی آن را برای ثبت واقعه یا ضبط یك لحظهی تاریخی یا آشكارسازی تراژدیها و آگاهی از جهان پیرامون ما به كار بردهاند. با رشد سینما دیگر سینما فقط برای ثبت نبود بلكه برای ترویج یك ایدئال (آرمان) هم به كار رفت. این كه به جهان چگونه باید نگریسته شود و كدام تغییرات اجتماعی برای نوع بشر ضروری است.
دوربین برای كشف و تحلیل رویدادها، مردم و پژوهش دربارهی معنا و به زیر سؤال بردن واقعیتها به كار گرفته شد.
سرانجام اینكه مستند میتواند به صورتی زیبایی شناختی برای بیان این كه كارگردان چگونه از طریق عدسیِ دوربین، جهان را نگریسته است نیز به كار رود.
«عصر من» 19 آبان به فیلمهای تاریخ معاصر پرداخت.
این برنامه شنبه تا پنجشنبه ساعت15 از شبكه رادیویی جوان پخش میشود. برای شنیدن این برنامه میتوانید به سایت رادیو جوان قسمت آرشیو برنامهها مراجعه كنید.