شب گذشه مورخ ششم شهریور در برنامه ""دوباره آسمان آبی"" پیرامون درباره سیاست گذاری و فعالیت های كشور درباره استفاده از انرژی زمین گرمایی و آخرین نتایج و دستآوردهای این انرژی صحبت شد .شما میتوانید در قسمت آرشیو این قسمت را بشنوید.
به گزارش گروه چندرسانهای رادیو جوان؛شب گذشه مورخ ششم شهریور در برنامه دوباره آسمان آبی همراه با دكتر حمید رضائیان یزدی و دكتر امیر حسین میر آبادی درباره سیاست گذاری و فعالیت های كشور درباره استفاده از انرژی زمین گرمایی صحبت شد . در این برنامه دو كارشناس برنامه مباحث فنی و چشم انداز استفاده از این انرژی گرانبها در ایران را مورد بررسی قرار داده و این نوید داده شد كه در آینده ای نه چندان دور میتوان در ایران به شایستگی از این انرژی استفاده كرد. برنامه دوباره آسمان آبی هر دوشنبه ساعت 23 از شبكه رادیویی جوان پخش خواهد شد
انرژی زمین گرمایی چیست ؟
توجه به انواع انرژی غیر وارداتی و متفاوت از سوخت فسیلی نكتهای است كه در بسیاری از كشورهای دنیا مبنای برنامه ریزیهای بلند مدت قرار گرفته است. از سوی دیگر با افزایش بحران آلایندههای ناشی از سوختهای فسیلی ، توجه به فاكتورهای زیست محیطی توسط ارگانها و نهادهای بین المللی و نیز توجه برنامه ریزان به استفاده از انرژی تجدیدپذیر موجب گردیده تا امروزه به این مباحث با جدیت بیشتری پرداخته شود . انرژی زمین گرمایی نیزیكی از منابع انرژیهای تجدیدپذیر میباشد . اصطلاح زمین گرمایی ترجمه واژه Geothermal است كه ریشه یونانی داشته و از كلمات Geo به معنای زمین و Therme به معنی حرارت تشكیل شده است. انرژی زمین گرمایی، انرژی موجود در عمق زمین است كه از انرژی خورشیدی كه در طول هزاران سال در داخل زمین ذخیره شده و همچنین فروپاشی یا زوال ایزوتوپ های اورانیوم رادیو اكتیویته،توریم و پتاسیم در طی سالیان درازدرعمق زمین نشات گرفته است كه عمدتا در نواحی زلزله خیز و آتشفشانی جوان و صفحات تكتونیكی زمین متمركز شده است . زمین منبع عظیمی از انرژی است بطوریكه حرارت در هسته آن بیش از 5000 درجه سانتیگراد می رسد حرارت زمین به طرق مختلف از جمله فوران آتشفشان – چشمه های ابگرم- ابفشانها- و گلفشانها در اثر كاهش چگالی زمین و خاصیت رسانایی از بخشهایی از زمین به سطح آن هدایت میشوند. درجه حرارت زمین با توجه به عمق آن به صورت غیر خطی زیاد میشود. (با تقریب خطی هر 100 متر 3 درجه سانتی گراد) انرژی حرارتی ذخیره شده در 11 كیلومتر فوقانی پوسته زمین معادل پنجاه هزار برابر كل انرژی به دست آمده از منابع نفت وگاز شناخته شده امروزجهان است. انرژی زمین گرمایی بر خلاف سایر انرژیهای تجدید پذیر محدود به فصل ، زمان وشرایط خاصی نبوده بدون وقفه قابل بهره برداری می باشد. همچنین قیمت تمام شده برق در نیروگاههای زمین گرمایی با برق تولیدی از سایر نیروگاههای متعارف( فسیلی ) قابل رقابت بوده و حتی از انواع دیگر انرژیهای نو بمراتب ارزانتر است.
تاریخچه انرژی زمین گرمایی در ایران :
در ایران از سال 1354 مطالعات گسترده ای بمنظور شناسایی پتانسیل های منبع انرژی زمین گرمایی توسط وزارت نیرو با همكاری مهندسین مشاور ایتالیایی ENEL در نواحی شمال و شمال غرب ایران در محدوده ای به وسعت 260 هزار كیلومتر مربع آغاز گردید. نتیجه این تحقیقات مشخص نمود كه مناطق سبلان، دماوند، خوی، ماكو و سهند با مساحتی بالغ بر 31 هزار كیلومتر مربع جهت انجام مطالعات تكمیلی و بهره برداری از انرژی زمین گرمایی مناسب می باشند. در همین راستا برنامه اكتشاف، مشتمل بر بررسیهای زمین شناسی، ژئوفیزیك و ژئوشیمیایی برنامه ریزی شد. در سال 1361 با پایان یافتن مطالعات اكتشاف مقدماتی در هر یك از مناطق ذكر شده، نواحی مستعد با دقت بیشتری شناسایی شده و در نتیجه در منطقه سبلان: نواحی مشكین شهر، سرعین و بوشلی، در منطقه دماوند ناحیه: نونال، در منطقه ماكو- خوی نواحی: سیاه چشمه و قطور و در منطقه سهند پنج ناحیه كوچكتر جهت تمركز فعالیتهای فاز اكتشاف تكمیلی انتخاب شدند. پس از یك وقفه نسبتاً طولانی و با هدف فعال نمودن مجدد طرح، گزارشهای موجود مجدداً در سال 1369 توسط كارشناسان UNDP بازنگری شده و منطقه زمین گرمایی مشكین شهر بعنوان اولین اولویت جهت ادامه مطالعات اكتشافی معرفی شد. پیرو مطالعات ذكر شده پروژه انجام حفاری های اكتشافی ، تزریقی، توصیفی به منظور شناسایی بیشتر پتانسیل در منطقه سرعین مشكین شهر در سال تعریف 1381گردید كه عملیات حفر اولین چاه زمین گرمایی نیز در همان سال آغاز گردید .فاز اول این پروژه در سال 1383 اتمام یافت كه درمجموع سه حلقه چاه اكتشافی و دو حلقه چاه تزریقی در این مرحله حفر گردید و تست دوحلقه از سه حلقه چاه اكتشافی با موفقیت انجام گرفت كه مهم ترین دستاورد این فاز از پروژه كسب دانش فنی مربوط به حفر چاههای زمین گرمایی بود . فاز دوم این پروژه در سال 1384 آغاز گردید.
توانمندی های حاصله در كشور در حوزه انرژی زمین گرمایی:
در پروژه توسعه میدان زمین گرمایی و ساخت نیروگاه مشكین شهر مراحل حفاری چاهها،بهره برداری از چاه ها در دوره تست،ساخت دستگاههای مربوط به تست در كشور كاملا بومی شده و توسط متخصصان داخلی به انجام رسیده است.
همچنین در زمینه استفاده از پمپ های حرارتی زمین گرمایی تا كنون تكنولوژی نصب كویل های زمینی به صورت كامل و 100% در كشورمان ایران بومی شده است.
انتهای پیام/