اگر در حال جستجو و انجام دادن كارهای دیگر با تلفن همراهتان به خواب میروید باید بدانید كه شما تنها نیستید و تقریبا 44 % از صاحبان گوشی تلفن همراه در این وضعیت به خواب میروند و خود را در معرض خطرهایی قرار میدهند.
گوشی تلفن همراه، تبلت و ... همگی نوری كه به نام نور آبی شناخته می شود، از خود بروز میدهند كه با ایجاد اختلالاتی در هورمونها و بخشهای تشخیص دهندهی تفاوت شب و روز در بدن ما ایجاد میكنند. یعنی این نورها سبب میشوند كه قسمتی از بدن ما را به اشتباه به این گمان میاندازند كه روز است و خواب شبانه بدون طی كردن طیف طبیعی سپری میشود.
چیزی فوقالعاده قدرتمند در نور آبی به كار رفته در گوشیهای هوشمند، تبلت و صفحهی نمایش لپتاپها وجود دارد. نور این صفحه نمایشها درخششی دارند كه ما میتوانیم در روز آفتابی آن را ببینیم. در هنگام شب نیز این صفحه نمایشها به حدی روشن است كه ما میتوانیم نور آن را با نور تابیده شده از یك پنجره كوچك در طول روز مقایسه كنیم.
بارها و بارها گفته شده نگاه كردن به گوشی موبایل در تاریكی شب ایدهای وحشتناك است. بدن ما به طور طبیعی چرخهای را دنبال میكند كه این چرخه به ما كمك میكند كه در طول روز بیدار و هوشیار بمانیم. همین چرخه به ما در استراحت ضروری در هنگام شب نیز كمك میكند. اما زمانی كه ما برای خواب آماده شدهایم و به این صفحه نمایشها نگاه میكنیم، مغز ما گیج میشود. نور این صفحه نمایشها اثری مشابه با آفتاب صبحگاهی دارد كه باعث میشود مغز تولید ملاتونین، هورمونی را كه به بدن شما زمانی برای خواب نشان میدهد، متوقف كند. با اختلال در تولید ملاتونین، نور گوشیهای هوشمند میتوانند چرخهی خواب شما را به صورت مصنوعی مانند جت لگ (بهم خوردن چرخه خواب بدلیل پرواز طولانی مدت) مختل كنند. این باعث سختتر به خواب رفتن و خوابیدن شما میشود و به طور بالقوه باعث مشكلات سلامتی جدی در بلند مدت میشود. به همین دلیل توصیه میشود كه گوشی و لپ تاپ خود را حتی در یك اتاق جدا از محل خواب خود نگهداری كنید.
رادیو همراه روز دوشنبه به موضوع خواب و تلفن همراه میپردازد. این برنامه به تهیهكنندگی سولماز ادیبی و سردبیری حسن صنوبری است.