اخبار هر روز از ساعت 6:30 - 8:30 - 13:30 - 18:30 به مدت متغیر

جایگاه ایران اسلامی در مقابله با ابرقدرت‌های جهانی

در برنامه "سبز سفید سرخ" مطرح شد: امروزه بسیار بر این باورند كه ما شعار نه شرقی و نه غربی را تحریف كرده‌ایم در حالی كه بر اساس موازنه منفی چنین نیست و ایران اسلامی با استقلال كامل در برابر ابرقدرت‌های جهانی ایستاده است.

1403/02/24
|
11:58
|

محمد ندیمی (تحلیلگر و پژوهشگر حوزه ژئوپلیتیك) در برنامه سبز سفید سرخ ضمن اشاره به تأثیرگذاری جبهه مقاومت با پیشرانی جمهوری اسلامی ایران در حوزه‌های مختلف به ویژه سیاسی و اقتصادی جهان بیان كرد: پس از پایان جنگ جهانی دوم، ایالات متحده آمریكا با زیرساخت‌های منحصر به فرد، نقش بسیار تأثیرگذاری در ترمیم ویرانی‌های كشورهای مختلف جهان بالاخص كشورهای اروپایی داشت و همین مهم؛ زمینه تثبیت دلار در معاملات جهانی را ایجاد كرد و این روند در كنار جنگ سرد میان شوروی و آمریكا تغییر و تحولات بسیاری را ایجاد كرد تا جایی كه وقتی شوروی در سال 1904 دچار فروپاشی شد، بوش پدر اعلام كرد كه دنیا وارد مرحله‌ای جدید تحت عنوان نظم نوین جهانی (دنیای تك قطبی به رهبری آمریكا) شده است.

وی ادامه داد: چارلز كیندلبرگر (اقتصاددان آمریكایی) همواره معتقد بود كه اگر كشوری صرفاً به دنبال منافع خود باشد، منافع دیگر كشورهای را با مخاطرات جدی روبرو خواهد كرد كه این روند نظم اقتصادی جهان را بر هم می‌زند و این دیدگاه كاملاً درست و به جا مطرح شد چرا كه رشد اقتصادی فقط به معنای تولید بیشتر است؛ ولی توسعه اقتصادی هم تولید بیشتر و هم پدید آمدن تحول در چگونگی تولید محصول را در بر می‌گیرد. هرچند كه رشد هم به معنای كارایی بیشتر یعنی تولید محصول بیشتر با سرمایه ثابت است؛ ولی مفهوم توسعه از این گسترده‌تر است؛ زیرا شامل ایجاد تحول در چگونگی تولید و تخصیص مجدد منابع و نیروی كار در تولیدات گوناگون است.

این تحلیلگر و پژوهشگر حوزه ژئوپلیتیك همچنین گفت: چارلز كیندلبرگر تأكید داشت كه جهان باید یك رهبری واحد داشته باشد و این جایگاه تنها شایسته ایالات متحده آمریكا است! بعد از جنگ جهانی دوم، پس از پیروزی متفقین در جنگ، 22 جولای 1944 میلادی كنفرانسی در آمریكا با شركت 44 كشور جهان برگزار شد تا یك سیستم پولی بین‌المللی در تجارت خارجی تمام كشورها لحاظ شود. در این كنفرانس علاوه بر نمایندگان كشورها، صاحب‌نظران و اقتصاددانان مطرح جهان نیز حضور داشتند. بنا به پیشنهاد جان مینارد كینز (اقتصاددان معروف انگلیسی) كه در كنفرانس حضور داشت، پیشنهاد كرد؛ برای توسعه تجارت و جلوگیری از نوسان و بحران‌های مالی، كشورها یك ارز واحد و یك بانك مركزی واحد داشته باشند. پس از تبادل نظرهای افراد شركت كننده درباره پیرامون موضوع و پیشنهاد نماینده آمریكا كه دلار آمریكا این وظیفه را به عهده بگیرد، مورد بحث قرار گرفت. در نهایت در این كنفرانس تصمیم گرفته شد دلار در مبادلات تجاری خارجی كشورها یك ارز مرجع باشد و نهایتاً استعمار آمریكا استمرار یافت و تدریجاً سیطره این ابرقدرت جهانی را بر اكثر كشورها شاهد شدیم.

محمد ندیمی با اشاره به ورود رژیم اسرائیل به عرصه جهانی اظهار كرد: در بحبوحه سیطره اقتصادی ایالات متحده آمریكا جنگ میان صهیونیست‌ها و فلسطینیان برای تصاحب این سرزمین رُخ داد و در ادامه این روند درگیری‌ها و جنگ در منطقه خاورمیانه بالا گرفت چرا كه آمریكا منافع خود را در جنگ، عدم ثبات و امنیت خاورمیانه می‌دید و در این راستا ایران یكی از سردمداران ایجاد ثبات و امنیت طه چهل و چهار سال كذشته در منطقه بوده است.

وی در ادامه افزود: در این راستا امام خمینی (ره) شعار نه شرقی و نه غربی را مطرح كردند و شعار نه شرقی و نه غربی پایه‌گذار دولت جدید اسلامی هم در سیاست داخلی و هم در سیاست خارجی شعار اصلی شده و به معنی استقلال مردم و دولت در قانون اساسی دولت جمهوری اسلامی ایران ثبت گردیده است. این شعار در دائره افكار سیاسی رهبر انقلاب اسلامی ایران، وصیت خیلی جدی و مهمی است و خطا نخواهد بود اگر بگوییم انقلاب اسلامی در ایران همین تناسب موجود را در صحنه روابط بین‌المللی تا حدی ایجاد نمود و ایدئولوژی نه شرقی نه غربیِ نیروهای سیاسی و ایدئولوژیك بود كه به سیاست خارجی ابرقدرت‌هایی چون اتحاد شوروی و آمریكا تأثیر جدی گذاشت.

این تحلیلگر و پژوهشگر حوزه ژئوپلیتیك تأكید كرد كه امروزه بسیار بر این باورند كه ما این شعار را تحریف كرده‌ایم در حالی كه بر اساس موازنه منفی چنین نیست. سیاست موازنه منفی در ایران، اولین بار توسط دكتر محمد مصدق در جریان درخواست امتیاز نفت شمال از سوی شوروی ارائه شد كه رویكرد تازه‌ای در برخورد با زیاده‌خواهی‌های قدرت‌های خارجی بود. موفقیت آن سیاست در عدم واگذاری امتیاز به شوروی و مكلف نمودن دولت در عدم واگذاری امتیازی به دول دیگر باعث شد در دورانی كه رقابت‌های نفتی میان شركت‌های خارجی برای دریافت سهم بیشتر صورت گرفته بود، ناكام گذارد و این روندی است كه ما آن را دنبال می‌كنیم و همین مهم موجب استقلال و استحكام جایگاه ایران اسلامی در جهان شده است و از این رو سطح تأثیرگذاری ما را افزایش داده است و امیدواریم این روند ادامه پیدا كند و ایران اسلامی كه یكی از مدعیان اصلی جبهه مقاومت است همچون همیشه در برابر ابرقدرت‌های جهانی ایستادگی كند.


دسترسی سریع
خبر