برنامه زنده «متولد ایران» رادیو جوان با محمدرضا قربانی مدرس و پژوهشگر علوم سیاسی در خصوص وظایف نمایندگان مجلس شورای اسلامی گفتگو كرد و گفت: نماینده هر شهر نسبت به تمامی مردم مسئول است نه اینكه فقط نسبت به مردم شهر خود مسئول باشد.
محمدرضا قربانی پژوهشگر علوم سیاسی در ویژه برنامه زنده «متولد ایران» رادیو جوان در خصوص وظایف نمایندگان مجلس شورای اسلامی اظهار كرد: نگاه جمهوری اسلامی ایران به مردم را در چهار بخش به دست آورده ایم؛ 1- نقش تأسیسی مردم 2- نقش نظارتی مردم 3- نقش تصمیم گیری مردم 4- نقش انتخاب كنندگی مردم؛ كه امروز، روز انتخاب است، چرا كه برای خودشان است و در جنگ مقاومت كردند، لذا برای خودشان بوده و می خواهند نظام را پایدار نگاه دارند. مردم در انتخابات شركت می كنند، لذا حق خودشان است كه نماینده خود را نیز انتخاب كنند.
وی در ادامه افزود: در قانون اساسی تعریف شده است كه نماینده مجلس شورای اسلامی به كلی 5 جایگاه دارد، ائم از شخصیت ملی، كلی، عرض ناپذیر، غیرقابل واگذاری و شخصیت مشاركتی. در خصوص شخصیت ملی، طبق اصل 84 قانون اساسی: «هر نماینده در برابر تمام ملت مسئول است و حق دارد در همه مسائل داخلی و خارجی كشور اظهارنظر نماید.» و نكته حائز اهمیت این است كه نماینده هر شهر نسبت به تمامی مردم مسئول است نه اینكه فقط نسبت به مردم شهر خود مسئول باشد.
قربانی، پژوهشگر علوم سیاسی در خصوص اصل 93 قانون اساسی بیان كرد: در این اصل آمده است كه: «مجلس شورای اسلامی بدون وجود شورای نگهبان اعتبار قانونی ندارد مگر در مورد تصویب اعتبارنامه نمایندگان و انتخاب شش نفر حقوقدان اعضای شورای نگهبان» این تصویب اعتبار نمایندگان بدان معناست كه نمایندگانی از روز اولی كه وارد مجلس شورای اسلامی می شوند، در كمیسیون های 15 گانه به صورت قرعه كشی تقسیم می شوند و پرونده هر نماینده غیر از شورای نگهبان، غیر از نظارت مردم كه چه شخصی را انتخاب كنند، توسط 290 نماینده دیگر نیز بررسی می شوند و بر روی یكدیگر نظارت دارند.
وی به مسئولیت نماینده مجلس شورای اسلامی اشاره كرد و گفت: نكته ای كه در اصل 84 قانون اساسی بكار رفته، این است كه نماینده مجلس شورای اسلامی مسئول كارهایی است؛ مسئول اقتصاد، صنعت، بیكاری دختران و پسران، ازدواج جوانان، امنیت شغلی و … تمام این كارها وظایف یك نماینده مجلس شورای اسلامی است و باید پاسخگو باشد و مردم باید به دنبال پاسخ نماینده نسبت به مشكلات شهر یا استان خود باشد.
پژوهشگر علوم سیاسی درباره غیر قابل عزل بودن نماینده مجلس شورای اسلامی بیان كرد: نماینده غیر قابل عزل است و ما دو نوع وكالت داریم، یك وكالت خصوصی و یك وكالت عمومی داریم، مردم باید بدانند كه نماینده را كه انتخاب كرده اند، نماینده منتخب غیرقابل عزل است، یعنی اینكه نماینده ای كه انتخاب شده است دیگر امكان خروج از مجلس را نخواهد داشت، مگر اینكه مردم شكایت كنند و یا كل نمایندگان در مجلس شورای اسلامی صلاحیت نداشتن نماینده متخلف را نمایند. و مردم طبق اصل 27 قانون اساسی «تشكیل اجتماعات و راهپیماییها بدون حمل سلاح، به شرط آنكه مخل به مبانی اسلام نباشد، آزاد است» شكایت خود را مطرح كنند.