شكاف لب و شكاف كام معمولاً در بدو تولد تشخیص داده میشوند و ممكن است پزشك در آن زمان درمانهای لازم را شروع كند. اگر كودك شما علائم و نشانههایی از شكاف زیر مخاطی در سقف دهان دارد حتماً این مشكل را با پزشك متخصص كودكان و نوزادان مطرح كنید.
دكتر علی موسوی (فوق تخصص جراحی پلاستیك زیبایی) در برنامه ساختمان پزشكان با اشاره به چرایی تولد نوزادانی با شكاف میان كام و بینی اظهار كرد: باید توجه داشت كه 3 ماه نخست دوران بارداری از حیث صورت نوزاد اهمیت ویژهای دارد چرا كه در این دوران؛ صورت جنین تدریجاً شكل میگیرد و خطراتی این مهم را تهدید میكنند كه مهمترین آنها ایجاد شكاف میان لب و بینی جنین (لبشكری) است كه بزرگترین عامل آن؛ استعمال دخانیات توسط مادران باردار قلمداد میشود. به بیان دیگر؛ اصولاً شكاف لب و شكاف كام هنگامی رخ میدهند كه بافتهای صورت و دهان جنین به درستی جوش نخورند. به طور معمول، بافتهای تشكیلدهنده لب و كام در ماههای دوم و سوم بارداری به یكدیگر متصل میشوند.
وی در ادامه نیز بیان كرد: سبك زندگی افراد در دوران بارداری نیز میتواند احتمال بروز شكاف كام یا لب را در نوزاد افزایش دهد. مثلاً در بیشتر مادرانی كه دارای فرزندانی با این مشكل هستند، سطح ویتامینها و مواد معدنی ضروری برای بدن به خصوص اسیدفولیك، قبل از بارداری و طی آن بسیار كم بوده است.
این فوق تخصص جراحی پلاستیك زیبایی همچنین گفت: اندازه لب شكری و نوع آن معمولاً در جنین مختلف است. همین مسئله شدت آن را تعیین میكند كه در روند بهبودی بعد از درمان بسیار مؤثر است. كام یا سقف دهان از دو قسمت كام سخت و كام نرم تشكیل شده است كه هر قسمت میتواند مانند لب دچار شكاف شود. كام سخت یك قسمت استخوانی در جلوی سقف دهان شما است، درحالیكه كام نرم در پشت دهان قرار دارد و از بافت نرم تشكیل شده است. اصولاً درمان انواع اختلال لب شكری بسیار آسانتر از شكاف كام است.
دكتر علی موسوی با اشاره به نحوه صحیح تشخیص اختلال لب شكری بیان كرد: علائم ظاهری شكاف لب یا شكاف كام بلافاصله در بدو تولد قابل مشاهده هستند و برای تشخیص به آزمایشهای خاصی نیاز ندارند. اما قبل از تولد لب شكری بودن جنین در سونوگرافی مشخص است. لب شكری ممكن است با سونوگرافی از حدود هفته سیزدهم بارداری تشخیص داده شود. با ادامه رشد جنین، تشخیص دقیق آن ممكن است آسانتر باشد. معمولاً مشاهده شكاف كام به كمك این آزمایش كمی دشوارتر است. اگر سونوگرافی احتمال لب شكری را بدهد، پزشك ممكن است دستور دهد نمونهای از مایع آمنیوتیك رحم (آمنیوسنتز) گرفته و سپس در آزمایشگاه آنالیز شود. نتیجه آن میتواند نشان دهد كه شاید جنین به سندرم خاصی مبتلا است.
وی در ادامه افزود: روند درمان این نوع از بیماری، معمولاً شامل جراحی برای ترمیم نقص موجود و روشهای درمانی برای بهبود عوارض مرتبط با آن است. اصولاً تعداد جلسات مورد نیاز برای جراحی اصلاح لب شكری به شرایط خاص كودك بستگی دارد. پس از ترمیم شكاف اولیه، پزشك ممكن است انجام جراحیهای بعدی را برای بهبود گفتار یا بهبود ظاهر لب و بینی توصیه كند.
این فوق تخصص جراحی پلاستیك و زیبایی متذكر شد كه شكاف لب و شكاف كام معمولاً در بدو تولد تشخیص داده میشوند و ممكن است پزشك در آن زمان درمانهای لازم را شروع كند. اگر كودك شما علائم و نشانههایی از شكاف زیر مخاطی در سقف دهان دارد حتماً این مشكل را با پزشك متخصص كودكان و نوزادان مطرح كنید.