برخی افراد پیر چشمی را با دوربینی چشم اشتباه میگیرند. اما این دو عارضه با هم تفاوت دارند. پیرچشمی به دلیل كاهش انعطافپذیری عدسی چشم اتفاق می افتد.
دكتر غلامحسین آقایی (فوق تخصص قرنیه) در برنامه ساختمان پزشكان با اشاره به علائم پیرچشمی گفت: وقتی صحبت از پیری چشم میشود، تصویر پدر بزرگ و مادر بزرگهایی كه برای دیدن یك شی، آن را كمی دورتر میبردند و سپس با چشمان نیمه باز به آن نگاه میكردند در ذهنمان تداعی میشود. آنها در واقع دچار اختلالی در بینایی بودند كه امروزه آن را تحت عنوان پیر چشمی میشناسیم. اما این اختلال این روزها آنقدر رایج گردیده كه دیگر تنها مختص پدر بزرگ و مادر بزرگها نیست، بلكه در جوانترها (افراد زیر 40 سال) نیز دیده میشود.
وی در ادامه افزود: این عارضه بخش طبیعی روند پیری و یكی از بیماریهای چشم است. معمولاً از اوایل یا اواسط 40 سالگی علائم آن شروع شده و در 65 سالگی بدتر میشود. افرادی كه دچار این عارضه میشوند، در مشاهده اجسام نزدیك مشكل داشته، اما اجسام دور را واضح میبینند. برخی افراد پیر چشمی را با دوربینی چشم اشتباه میگیرند. اما این دو عارضه با هم تفاوت دارند. پیرچشمی به دلیل كاهش انعطافپذیری عدسی چشم اتفاق میفتد. اما دوربینی مربوط به كاهش طول كره چشم یا كاهش انحنای قرنیه است. كاهش انعطافپذیری عدسی با افزایش سن كاملاً طبیعی است. در این شرایط نور بهدرستی خم نشده و روی شبكیه متمركز نمیشود. افرادی كه دچار پیرچشمی میشوند، در مشاهده اجسام نزدیك مشكل داشته، اما اجسام دور را واضح میبینند.
این فوق تخصص قرنیه همچنین اظهار كرد كه علائم پیر چشمی در بیشتر افراد از 40 سالگی شروع میشود. این علائم و نشانهها شامل موارد خاصی است. خستگی چشم و سردرد بعد از مطالعه یا انجام كاری كه نیاز به مشاهده از نزدیك دارد. مشكل در خواندن حروف كوچك، نیاز به نور بیشتر برای انجام كارهایی با دید نزدیك، دوركردن كتاب یا گوشی برای مشاهده راحتتر، مشكل كلی در مشاهده اجسام نزدیك و تاری دید و پلكزدن مداوم برای مشاهده اجسام.
دكتر غلامحسین آقایی ضمن تأكید بر ضرورت تشخیص به موقع پیرچشمی عنوان كرد: اگر هرگونه علائم مربوط به پیر چشمی را دارید، باید به چشمپزشك مراجعه كنید. حتی اگر علائمی هم ندارید، حتماً در 40 سالگی معاینه اولیه را در برنامه خود قرار دهید. با انجام معاینات اولیه میتوان مشكلات بینایی را تشخیص داد. پزشك برای تست پیر چشمی قطرهای داخل چشم شما میریزد. این قطره مردمك چشم را گشاد میكند. در نتیجه پزشك راحتتر میتواند داخل چشم را ببیند. قطره چشم دردی ایجاد نمیكند. اما برای چند ساعت به نور حساسیت خواهید داشت. اگر علائم مربوط به این عارضه را ندارید، بعد از 40 سالگی هر 2 یا 3 سال یكبار برای انجام معاینات معمول به پزشك مراجعه كنید. بعد از 65 سالگی باید معاینات را سالانه انجام دهید. درصورتیكه بیماریهای زمینهای مانند دیابت یا بیماری چشم دارید، باید سالانه برای معاینه اقدام كنید.
وی همچنین افزود: برای درمان بیماری پیر چشمی، راههای متفاوتی همچون استفاده از عینك و لنز تماسی وجود دارد؛ اما قطعیترین راه درمان بیماری پیر چشمی، جراحی با لیزر (كاشت كمرا) است. با توجه به پیشرفت لیزر در علم پزشكی جدیدترین روش درمان بیماری پیر چشمی به این صورت میباشد كه متخصص چشم با استفاده از لیزر قطعهای به نام كمرا را در داخل قرنیه بیمار كار میگذارد و بدین وسیله این بیماری را درمان میكند. امروزه در سراسر دنیا قطعیترین روش درمانی برای پیر چشمی، كاشت درون چشمی كمرا است و بسیاری از افراد از این روش درمانی، نتیجه گرفتهاند. تكنیك كمرا، را نمیتوان در هر دو چشم بیماران به كاربرد و این قطعه تنها در یكی از چشمان آنها كار گذاشته میشود.