اخبار هر روز از ساعت 6:30 - 8:30 - 13:30 - 18:30 به مدت متغیر

نگاهی به آخرین دستاوردهای هسته‌ای ایران

ما تلاش كرده‌ایم كه موضوع پرتودهی را به عنوان یكی از الزامات مهم حوزه سلامت و امنیت غذایی مورد توجه قرار دهیم و با گسترش ظرفیت پرتودهی در سطح ملی و با ظرفیت‌سازی و اقدامات ترویجی، نسبت به فرهنگ‌سازی و ارائه آموزش‌های مناسب اقدام كنیم.

1403/01/21
|
13:12
|

دكتر پژمان شیرمردی (معاون سازمان انرژی اتمی) در برنامه جوان ایرانی سلام شبكه رادیویی جوان با شاره به آخرین دستاوردهای هسته‌ای ایران به مناسبت روز ملی فناوری هسته‌ای اظهار كرد: بنا به دستور رئیس محترم سازمان انرژی هسته‌ای كشور؛ ما سندی را تحت عنوان سند راهبردی صنعت هسته‌ای در افق 1420 تدوین و در دستور كار قرار دادیم و به لطف خدا تا به امروز این سند مورد اجرا قرار گرفته و اهداف آن در حال پیگیری دقیق می‌باشد.

وی ادامه داد: خوشبختانه طی سال‌های اخیر كشور ما با توجه فزاینده دولت و مسئولین، در زمینه هسته‌ای با پیشرفت‌های بسیاری همراه بوده است. ما در زمینه رادیو داروها ما پیشرفت قابل ملاحظه‌ای داشتیم كه منجر به پیشتازی ما در خط دانش شد؛ این پیشتازی خدمات مهمی به بیماران به‌ویژه بیماران سرطانی ارائه كرد؛ رادیو داروهای جدید ما عمدتاً از جنس درمانی و تكمیلی در بخش تشخیصی هستند.

معاون سازمان انرژی اتمی همچنین گفت: امروز گزینه اصلی انرژی پاك و پایدار در دنیا، نیروگاه‌های هسته‌ای محسوب می‌شوند و كشورهای جهان به صورت شتابان در حال توسعه نیروگاه‌های اتمی هستند. تعهد جهانی برای صفر شدن تولید گازهای گلخانه‌‌ای (كربن صفر) هدف مهمی است كه كشورها باید به آن پایبند باشند. با توجه به تغییرات اقلیمی كه به وجود آمده این مسئله از درجه اهمیت فراوانی برخوردار شده است و بر اساس سند جامع راهبردی صنعت هسته‌ای، توسعه نیروگاه‌های اتمی در دستور كار سازمان قرار گرفته است و شركت‌های احداث و بهره‌برداری نیز تأسیس شده و فعالیت خود را آغاز كرده‌اند. در حال حاضر در مناطق ساحلی جنوب كشور چهار منطقه و یك منطقه نیز در شمال كشور برای دستیابی به ظرفیت تولید 20 هزار مگاوات برق هسته‌ای در افق 20 ساله، تنظیم شده است.

دكتر پژمان شیرمردی با تأكید بر ضرورت ادامه روند ساخت نیروگاه‌ها بیان كرد: عملیات ساخت واحدهای 2 و 3 نیروگاه اتمی بوشهر نیز با سرعت بالاتری نسبت به قبل پیگیری می‌شوند و عملیات اجرایی در همه جبهه‌های آن در حال فعالیت است. نكته مهم در ساخت نیروگاه اتمی، تامین مالی است كه با توجه به اینكه شركت‌ها به صورت پروژه‌ احداث و بهره‌برداری تعریف و تاسیس شده‌اند، سازكار سرمایه‌گذاری داخلی و خارجی در آن‌ها پیش‌بینی شده است. همچنین با توجه به مصوبه شورای‌عالی انرژی كه به امضای رییس‌جمهور محترم رسیده است و نیز با توجه به جذابیت بازدهی نیروگاه‌های اتمی، این فرصت برای ما فراهم شده است كه بخش خصوصی برای سرمایه‌گذاری وارد این عرصه شود. مذاكراتی با مجموعه‌های بزرگ صنعتی كشور انجام شده تا با توجه به تكلیف قانونی برای صنایع خود از ظرفیت نیروگاه‌های اتمی در بحث نیروگاه‌های كوچك مقیاس كه مورد تاكید مقام معظم رهبری نیز است، بهره ببرند. به همین خاطر برنامه‌ریزی‌های لازم را انجام داده‌ایم تا با طراحی‌های انجام شده این پروژه‌ها در مدت زمان كوتاهی در مسیر اجرایی قرار گیرند.

وی در ادامه افزود: باید توجه داشت كه صنعت هسته‌ای در زمینه‌های مختلفی فعالیت دارد و ما در عرصه سلامت نیز برنامه‌ریزی ویژه‌ای را در سند مذكور داریم. همه ما تلاش كرده‌ایم كه موضوع پرتودهی را به عنوان یكی از الزامات مهم حوزه سلامت و به‌ویژه در زمینه امنیت غذایی مورد توجه قرار دهیم و با گسترش ظرفیت پرتودهی در سطح ملی و نیز با ظرفیت‌سازی و اقدامات ترویجی، نسبت به فرهنگ‌سازی و ارائه آموزش‌های مناسب و صحیح اقدام كنیم كه بر اساس آن؛ در سال 1402 به جز سامانه‌های پرتودهی؛ راه‌اندازی سامانه CELV-8 در استان قزوین در دستور كار قرار گرفت. هدف از ساخت این دستگاه و انتظاری كه از تولید آن وجود داشت، این بود كه بتوانیم كیفیت پلیمرها به ویژه در پوشش سیم و كابل را ارتقا داده و در مقابل وزن آن‌ها را كاهش دهیم. موضوعی كه می‌تواند از رخدادهای آتی همچون آتش‌سوزی در خودروها، منازل و كارخانه‌های كه به شدت در معرض این خطر هستند، جلوگیری كند. یكی دیگر از مهم‌ترین دستاوردهای شركت توسعه كاربرد پرتوها در سال 1402 كه اتفاق عظیمی در تاریخ هسته‌ای كشور در قبل و بعد از انقلاب محسوب می‌شود؛ ‌ ورود بیش از یك میلیون و 200 هزار كوری چشمه كبالت است.

معاون سازمان انرژی اتمی همچنین گفت: این اتفاق كه با پیگیری‌های ریاست سازمان انرژی اتمی ایران رخ داد و باعث شد تا ما بتوانیم با این مقدار از كبالت 60 كه به كشور وارد شده، سامانه‌های تهران و بناب را شارژ كرده و آن‌ها را ارتقا دهیم زیرا این اقدام موجب افزایش ظرفیت پرتودهی می‌شود. این سامانه‌ها در شبكه‌ای دانش‌بنیان ساخته شده و اكنون آمادگی داریم تا چشمه‌ها را در سامانه‌های خودحفاظ بارگذاری كنیم كه در آینده این سامانه‌ها در مناطق مختلف كشور مستقر خواهند شد.

دكتر پژمان شیرمردی در پایان سخنان خود بیان كرد كه ما تمام تلاش و توان خود را برای خنثی سازی تحریم‌ها كه همواره مورد تأكید رهبر معظم انقلاب اسلامی نیز بوده است، به كار گرفته‌ایم و امیدواریم با ادامه این روند؛ شاهد گام‌های بزرگ بعدی در این زمینه باشیم.

دسترسی سریع
خبر