در بیشتر مواقع علت ناراحتی در ناحیه بالای كمر آسیبی است كه باعث تحریك عضلانی شده و عملكرد مفاصل را با اختلال روبرو كرده است. سبك زندگی بیتحرك و نشستن مداوم در وضعیت نامناسب میتواند باعث ناراحتی ناحیه بالایی كمر و گردن شود.
دكتر عزیزه فرزین مهر (متخصص پزشكی ورزشی) در برنامه ساختمان پزشكان با تأكید بر روند فزاینده دردهای كمری در جامعه گفت: با توجه به شیوع انواع كمر درد در اقشار مختلف جامعه بنا به دلایل مختلف باید متذكر شویم كه نخستین گام برای درمان كمر درد، دمانهای خانگی است. درمانهای خانگی به معنای مصرف دارو به صورت خودسرانه نیست، بلكه منظور اصلاح و تغییر سبك زندگی افراد است. بدان معنا كه فعالیتهای آسیبرسان را كاهش داده و در كنار آن اصلاح دیگر فعالیتها با تمركز بر ورزشهای خاص است كه بنا بر نوع و شدت و حدت كمر درد، این ورزشها متفاوت خواهد بود.
وی در ادامه افزود: كمر درد، ممكن است تمامی افراد را در طول زندگی به دلایل مختلف درگیر كند. باتوجهبه علت كمردرد میتوان درمانی مناسب برای بهبود آن انتخاب كرد. عوامل متعددی در ایجاد كمردرد نقش دارند. شایعترین علل درد كمر، گرفتگی عضلات و پیچخوردگی رباطهاست كه به دنبال بلندكردن اشیا به شیوه نادرست، وضعیتهای نامناسب فرد هنگام نشستن یا ایستادن و انجام تمرینات ورزشی به شیوهای غلط ایجاد میشود. همچنین التهاب مفاصل یا تغییراتی كه به دنبال افزایش سن در ستون فقرات ایجاد میشود، مانند شكستگی مهره یا تخریب دیسك بین مهرهای هم میتواند از علل كمر درد باشد. بیماریهای مربوط به ارگانهای داخلی بدن مانند التهاب كیسه صفرا، سنگ كلیه، التهاب پانكراس و غیره هم میتواند موجب كمر درد شود.
این متخصص پزشكی ورزشی همچنین متذكر شد كه پوزیشنهای نامناسب نشستن حین كار متداول است بیشترین آسیب را به كمر افراد وارد میكند. اما در كنار این مهم؛ بیماریهای التهابی، آرتروز، درگیری عصب سیاتیك، تنگی مجرای نخاع و به طور كلی وضعیت نامناسب بدن منجر به كمر درد در افراد میشود و گاهی نیز انواع عفونتها و التهابهای مفصلی نیز به عنوان یكی از دلایل كمر درد احصا شدهاند كه با معاینه پزشك و انجام آزمایشهای تخصصی قابل تشخیص هستند.
دكتر عزیزه فرزین مهر ضمن تأكید بر ضرورت و اهمیت تشخیص دلیل كمر درد برای درمان به موقع و مطلوب اظهار كرد: تب مالت یا بروسلوز (Brucellosis) یك بیماری عفونی است كه توسط باكتری بروسلا (Brucella) منتقل میشود. دلیل اصلی انتقال این بیماری، خوردن محصولات شیر غیرپاستوریزه یا در تماس بودن با حیوانات آلوده همچون گاو، شتر و یا گوسفند است كه با مراجعه به موقع به پزشك متخصص و تشخیص درست علت كمر درد قابل پیشگیری و درمان است.
وی در ادامه گفت: باید توجه داشت كه بسیاری از دردهای كمری به عدم آمادگی جسمانی افراد برای فعالیتهای روزانه است. بدان معنا كه فرد پس از بیدار شدن از خواب، احساس درد و خشك بودن استخوانها را دارد و با چند قدم راه رفتن و گرم كردن بدن این حالت از بین میرود. هرگاه با چنین شرایطی مواجه شدید بدانید كه بدن شما دارای ضعف عضلات و پوزیشن نامناسب در حین خواب است منجر به بروز دردهای مختلف مفصلی و عضلانی در بلند مدت میشود.
این متخصص پزشكی ورزشی با تأكید بر افزودن ورزش به برنامه روزانه افراد بیان كرد: در بیشتر مواقع علت ناراحتی در ناحیه بالای كمر آسیبی است كه باعث تحریك عضلانی شده و عملكرد مفاصل را با اختلال روبرو كرده است. سبك زندگی بیتحرك و نشستن مداوم در وضعیت نامناسب میتواند باعث ناراحتی ناحیه بالایی كمر و گردن شود. زمانی كه سر و شانهها به سمت جلو خم میشوند، روی استخوان، دیسكها و عضلات درد فشار زیادی وارد میشود كه ممكن است منجر به درد شود؛ بنابراین افزودن ورزش به برنامه روزانه افراد، كمك حائز اهمیتی در راستای كاهش این قبیل دردها میكند.
دكتر عزیزه فرزین مهر با اشاره به كمردردهای حاصل از دیسك نیز اظهار كرد: اگر دچار كمردردی هستید كه بیش از 3 ماه طول كشیده است، این كمردرد مزمن بوده و باید برای تشخیص علت آن به پزشك مراجعه كنید. یكی از اصلیترین دلایل كمردرد مشكلات دیسك كمر، فتق یا پارگی دیسك است. علائمی مانند درد، بیحسی و سوزنسوزنشدن از نشانههای مشكلات دیسك است. در پزشكی مدرن برای درمان دیسك كمر هم روشهای بدون جراحی وجود داشته و هر تكنیكهای مختلف جراحی ایجاد شده است. تكنیك مورداستفاده باتوجهبه ناحیه و علت درد و علائم متفاوت است. یكی از مؤثرترین روشها برای درمان كمردرد مزمن حركات ورزشی است. احتمالاً پزشك به عنوان اولین گزینه درمانی فیزیوتراپی را پیشنهاد میدهد. برای این روش درمان باید به فیزیوتراپیست مراجعه كنید. تمرینات یكسان برای همه افراد مناسب نیست.فیزیوتراپیست باتوجهبه علائم و شرایط تمرینات مناسب را ارائه میدهد.
وی همچنین متذكر شد كه اگر درد ناشی از مشكل دیسك حاد و شدید باشد، احتمالاً پزشك داروهای شلكننده عضلانی را تجویز میكند. این داروها ماهیچهها را شل كرده و در تسكین درد تأثیر بسیار زیادی دارند. البته لازم به ذكر است مصرف این داروها درمان بدون جراحی دیسك نبوده و فقط به طور موقت درد را كاهش میدهد و به طور كلی آخرین گزینه پزشكان؛ جراحی است و آن نیز با استناد به مواردی همچون؛ درد كمر همراه با بیاختیاری ادراری یا رودهای، كمر درد همراه با كاهش وزن شدید بدون اِعمال رژیم غذایی لاغری و ناتوانی شدید در حركات اولیه پا و مچ پا.
این متخصص پزشكی ورزشی در پایان سخنان خود افزود: در بسیاری از مواقع درمان بدون جراحی دیسك كمر كارساز است. حدود 90 درصد افرادی كه مشكلات دیسك دارند، با روشهای بدون جراحی مانند فیزیوتراپی، گرما و سرمادرمانی، تزریق دارو و تجویز داروهای ضدالتهابی و شلكننده عضلات درمان میشوند. اما برخی مواقع این روشها كارساز نبوده و تنها راه ممكن جراحی است. اولین قدم برای درمان دیسك كمر فیزیوتراپی و انجام تمرینات ورزشی است. ماساژ، سرمادرمانی و گرمادرمانی نیز تاثیر خوبی دارند. اما اگر با این روشها درد و التهاب كاهش پیدا نكند، پزشك متخصص از روشهای دارویی استفاده خواهد كرد.