بی شك تمام ساختمانها و فضاهای شهری زمینه ساز بروز و ظهور برخی خاطرات و یادها در اذهان عمومی خواهند بود و نحوه و چگونگی و حتی طرح و رنگ آنها نیز باید مورد توجه و ظرافت خاصی قرار گیرد تا مطلوبترین و مناسبترین تأثیر را بر افكار افراد بگذارد
محمد مهدی جهان دوست (تهیه كننده پادكست طبقه اول) با تبیین رسالت پادكست طبقه اول (روانشناسی معماری و شهرسازی) در برنامه باشگاه پادكسترهای جوان گفت: معماری و فضاهای شهری یك زیست بوم نیستند؛ بلكه یك "روان بوم" بزرگ هستند. بیایید بیشتر از همیشه به روحیات مردم به عنوان كاربران فضا توجه كنیم تا ظرفی كه برایشان طراحی میكنیم، ظرف بهتری باشد. ما در این مجموعه از پادكستها در رابطه با روانشناسی محیط برای طراحان معماری و شهرسازی صحبت میكنیم.
این تهیه كننده پادكست طبقه اول در راستای آغاز نظریه راهاندازی پادكست طبقه اول اظهار كرد: در یك برهه زمانی خاص به این تفكر افتادم كه چرا ما در ساختمانهایی كه میسازیم به افراد توجه نمیكنیم و تمركز اصلی ما بر تكنولوژی و زیبایی است در حالی كه افرادی كه قرار است در آن ساختمانها ساكن شوند، از اهمیت ویژه و خاصتری برخوردار است. در اینجا باید توجه داشته باشیم كه معماری و فضاهای شهری یك زیست بوم نیستند بلكه یك "روان بوم" بزرگ قلمداد میشوند. ما در پادكست طبقه اول جمع شدهایم تا مخاطبان را نسبت به نیازهای روحی و روانی در فضاهای محل سكونت و زندگی افراد مختلف آگاه كنیم.
فاطمه سادات علوی (كارشناس ارشد فلسفه هنر) دیگر عضو مجموعه پادكست طبقه اول در تبیین محتوای پادكست طبقه اول افزود: الزاماً فلسفه به دنبال كلمات سخت و ثقیل نیست؛ بلكه به دنبال چرایی و چگونگی اتفاقات پیرامون انسانها است و هر گاه سخن از زیست بوم به میان میآید منظور و مقصور ما؛ تأمین نیازهای زیستی اولیه است و در این میان، "روان بوم" به معنای چگونگی شكلگیری شخصیت افراد و نیز جهان بینی و نوع نگرش ما به وقایع اطراف است.
وی در ادامه افزود: روان بوم به وقایع و اجسام تأثیرگذار بر افكار و روان افراد اشاره دارد كه چه تأثیر خاص و ویژهای بر روند زندگی فردی و اجتماعی میگذارند و عموماً از آن غافل هستیم، حتی نوع معماری و ساختمانهایی كه ما در آنها زندگی میكنیم.
سارا ابهری (كارشناس ارشد معماری) یكی دیگر از اعضای مجموعه پادكست طبقه اول درباره چرایی تولید این قبیل پادكستها اظهار كرد: هدف اصلی ما از تهیه و انتشار مجموعه پادكست طبقه اول علاوه بر مردم عادی، هنرمندان و قشر طراحان و معماران جامعه است و تلاش میكنیم تا به این قبیل افراد این دید و نگاه را بدهیم كه فضایی كه توسط شما در حال ساخت است؛ نه تنها فضایی برای ساكن شدن افراد كه باید محیطی برای آرامش و آسایش آنها باشد و مخالف و افراد جامعه از اولویت و اهمیت خاصی باید برخوردار باشند.
وی همچنین افزود: بی شك تمام ساختمانها و فضاهای شهری زمینه ساز بروز و ظهور برخی خاطرات و یادها در اذهان عمومی خواهند بود و از این رو، نحوه و چگونگی و حتی طرح و رنگ آنها نیز باید مورد توجه و ظرافت خاصی قرار گیرد تا مطلوبترین و مناسبترین تأثیر را بر افكار افراد مختلف جامعه بگذارد و از این رو، تلاش میكنیم تا مباحث مربوط به روانشناس محیطی را در اكثر پادكستها مطرح و روند به كار گیری آن در سبك و سیاق ساخت و ساز فضای شهری را افزایش دهیم.
این كارشناس ارشد معماری تأكید كرد كه روانشناسی محیطی Environmental psychology، از مباحث میانرشتهای در معماری، روانشناسی و بومشناسی است كه به بررسی روابطِ متقابل میان رفتار فرد و محیطِ پیرامونِ وی میپردازد. روانشناسی محیطی در مورد نحوه تعامل ما با دنیایی است كه در آن زندگی میكنیم. منظور از محیط در روانشناسی محیطی، جهان فیزیكی است كه در آن زندگی را تجربه میكنیم، این جهان شامل طبیعت و هر چیزی میشود كه ساخته بشر است. در واقع رفتاری كه یك فرد از خود در یك محیطِ فیزیكی خاص نشان میدهد، علاوه بر تأثیر محیط ممكن است تحتتأثیر عوامل زمینهای اجتماعی و روانی مانند تأثیر حضور دیگران نیز باشد. روانشناسی محیطی در بررسی رفتار انسان، این موارد گفته شده را در نظر میگیرد.