اخبار هر روز از ساعت 6:30 - 8:30 - 13:30 - 18:30 به مدت متغیر

ركن اصلی مشروعیت و مقبولیت یك نظام

مردم گاهی از رأی‌هایی كه به داوطلبان انتخابات گذشته دادند، پشیمان شده‌اند؛ اما از رأی به نظام هرگز پشیمان نیستند. برخی سعی دارند مشاركت نكردن مردم در انتخابات را به مخالفت با اسلام یا نظام تعبیر كنند در حالی كه این طور نیست.

1402/11/23
|
12:09
|

دكتر محمد حسین قدیری ابیانه (دیپلمات اسبق و تحلیلگر مسائل سیاسی) در برنامه منحصر به فرد رادیو جوان با موضوع انتخابات مجلس شورای اسلامی و مجلس خبرگان رهبری عنوان كرد: در هیچ كجای جهان، مشروعیت و مقبولیت یك نظام حكومتی ارتباطی با تعداد شركت كنندگان در انتخابات ندارد و این بدان معنا نیست كه انتخابات در روند حكومت بی تأثیر است؛ بلكه به آن معنا است كه تعداد و نفرات شركت كننده اثر خاصی در این رویه ندارند. (ملاك در انتخابات سراسر جهان، اكثریت شركت كننده است نه اكثریت دارندگان حق رأی) اما آنچه كه در این میان حائز اهمیت است، تعداد شركت‌ كنندگان است چرا كه اعتبار و جایگاه جهانی آن حكومت و كشور را ارتقا می‌بخشد.

وی ادامه داد: شركت در انتخابات حق و وظیفه دینی و ملی همه مردم ایران است. هر چه تعداد شركت كنندگان در انتخابات آتی بیشتر باشد، بی‌تردید دشمن از این كه بخواهد علیه ما كاری انجام دهد، ناامیدتر می‌شود. وقتی دشمن امیدی نداشته باشد هزینه‌های كشور نیز به مراتب كاهش پیدا خواهد كرد. البته باید برای این قبیل مناصب؛ صالح‌ترین افراد را انتخاب كنیم. طی 45 سال گذشته دشمنان هر سال گفتند این آخرین سال جمهوری اسلامی است اما دیدیم كه این طور نشد. در هر انتخاباتی هر حزب و تشكل سیاسی یا تلاش می‌كند بگوید بیشترین آرا را در اختیار دارند یا اگر نزد مردم جایگاه و رأی نداشته باشند، منافعشان ایجاب می‌كند كه بگویند در انتخابات شركت نكنند و مردم را از مشاركت، منصرف كنند.

این تحلیلگر مسائل سیاسی ضمن تأكید بر ضرورت ترغیب عموم مردم برای شركت در انتخابات آتی بیان كرد: مردم گاهی از رای‌هایی كه به داوطلبان انتخابات گذشته دادند، پشیمان شده‌اند؛ اما از رأی به نظام هرگز پشیمان نیستند. برخی سعی دارند مشاركت نكردن مردم در انتخابات را به مخالفت با اسلام یا نظام تعبیر كنند در حالی كه این طور نیست. انتخابات نیز مثل ازدواج است كه برای جوامع بشری لازم است اما ممكن است اشتباهاتی هم در انتخاب افراد اتفاق بیفتد؛ اما آیا به خاطر این اشتباهات دیگر كسی ازدواج نمی‌كند. شركت نكردن در انتخابات اشتباه است؛ اما این شركت نكردن در انتخابات به معنای مخالفت با نظام و اسلام نیست.
دكتر محمد حسین قدیری ابیانه همچنین متذكر شد كه امروزه تورم و مشكلات اقتصادی و معیشتی از عوامل نارضایتی اكثریت مردم است. مردم تصور می‌كنند دولت با اتكا به درآمدهای نفتی و معدنی می‌تواند مشكلات را به طور كامل و در كوتاه مدت رفع كند در حالی كه این تصور غیرواقعی و اشتباه است و ضعف از دانشگاه‌ها و دولت‌ها و مدارس و آموزش و پرورش است كه به درستی مسائل روز و روند امور جاری دولت را برای عموم مردم تبیین نمی‌كنند.

وی همچنین در ادامه افزود: انتخابات و ورود در این عرصه، نیاز به پیش فرض‌ها و پیش زمینه‌هایی دارد. هر جریان سیاسی كه می‌خواهد وارد انتخابات شود باید مقدمات انتخابات برای آن فراهم شود. بدون فراهم شدن مقدمات انتخابات نمی‌تواند در انتخابات شركت كند. یا به صورت رسمی و اینكه بگوید ایهاالناس می‌خواهیم در انتخابات شركت كنیم و به این افراد رأی بدهیم. الان در چه وضعیتی قرار داریم؟ ما الان در این وضعیت قرار گرفته‌ایم كه جریانی كه حاكم در اركان مختلف نظام است و در واقع یك حاكمیت یكدست شكل گرفته است، از قوه قضائیه، مجریه تا مقننه و در كنار آن‌ها شورای نگهبان كه فصل‌الخطاب در بحث انتخابات است، چه كار كرده‌اند؟ شورای محترم نگهبان در مراحل قبلی انتخابات فضایی ایجاد كرد كه اصلاح طلبان كاندیدا ندارند! الان در بسیاری از حوزه‌ها كاندیدا نداریم.


پیش بینی میزان مشاركت مردم در انتخابات اسفند ماه

نماینده ادوار مختلف مجلس شورای اسلامی و كارشناس مسائل سیاسی: بی‌شك مشروعیت و مقبولیت یك نظام به تعداد شركت كنندگان در انتخابات آن كشور بستگی دارد و اگر این تعداد روند نزولی به خود گیرد نشان دهنده نارضایتی و عدم مقبولیت آن در میان اكثریت مردم جامعه است.

دكتر مهدی آیتی (نماینده ادوار مختلف مجلس شورای اسلامی و كارشناس مسائل سیاسی) با اشاره به اظهارات اخیر دكتر محمد حسین قدیری ابیانه (دیپلمات اسبق و تحلیلگر مسائل سیاسی) كه عنوان كردند؛ "در هیچ جای جهان، مشروعیت و مقبولیت یك نظام حكومتی ارتباطی با تعداد شركت كنندگان در انتخابات ندارد" گفت: بی‌شك مشروعیت و مقبولیت یك نظام به تعداد شركت كنندگان در انتخابات آن كشور بستگی دارد و اگر این تعداد روند نزولی به خود گیرد نشان دهنده نارضایتی و عدم مقبولیت آن در میان اكثریت مردم جامعه است.

وی ادامه داد: همان‌طور كه همواره در طول تاریخ مشاهده كرده‌ایم، حكومتی پایدار و ماندگار است كه از حمایت و پشتیبانی اكثریت برخوردار باشد چرا كه در غیر این صورت، در كمترین زمان توسط اقشار ناراضی و معترض كه آن حكومت مذكور را قبول ندارند از میان برداشته خواهد شد.

این نماینده ادوار مختلف مجلس شورای اسلامی و كارشناس مسائل سیاسی با اشاره به رقابتی شدن فضای انتخابات پیش رو اظهار كرد: موعد انتخابات روز به روز نزدیك‌تر و صف‌بندی‌ها نیز هر روز بیش از دیروز نمایان می‌شود. گروه‌های سیاسی در هر جریانی می‌كوشند تا بیشترین توجهات را به خود جلب كرده و از طرق مختلف مثل ائتلاف و همراه شدن با گروه‌های همسو، شانس موفقیت خود را افزایش دهند.

دكتر مهدی آیتی با تأكید بر نارضایتی مردم از شرایط حاكم بر جامعه گفت: در این میان باید توجه داشت كه بی‌شك در انتخابات اسفند ماه با كاهش مشاركت عمومی مردم مواجه خواهیم شد چرا كه بین رضایتمندی مردم از شرایط موجود در كشور و شركت در انتخابات؛ ارتباط مستقیم وجود دارد و از آنجایی كه شرایط جامعه به ویژه در عرصه اقتصاد و معیشت، با مقبولیت و رضایتمندی اكثریت مردم همراه نیست نمی‌توانیم انتظار مشاركت قابل توجهی در انتخابات داشته باشیم و این روندی نیست كه با سخنرانی در ایام منتهی به انتخابات رفع شود، بلكه نیاز و خواسته‌های مردم وظیفه دولت و مسئولین است و پیش‌تر باید چاره‌ای برای آن اتخاذ می‌كردند.

این نماینده ادوار مختلف مجلس شورای اسلامی و كارشناس مسائل سیاسی تأكید كرد كه اثرگذاری احزاب سیاسی بر تحولات ایران همواره یك پرسش بنیادین بوده است. هر بار كه انتخابات پرشوری برگزار شده است چهره‌های ملی و احزاب سیاسی ریشه‌دار بودند كه توانستند بخشی از مردم را به پای صندوق‌های رأی بكشانند؛ اما ظاهراً در این دوره شرایط كمی متفاوت و ناخوشایند است. اصلاح طلبان نقشه انتخاباتی برای شركت در مهم‌ترین رویداد دموكراتیك كشور در سال جاری ندارند. چند دستگی و به هم ریختگی به سبب اینكه طیف تندرو و نزدیك به رئیس دولت اصلاحات نسبت به حضور در انتخابات واهمه و ترس بسیاری دارند به وضوح دیده می‌شود. در واقع فوبیای انتخاباتی اصلاح طلبان كه همواره وجود داشته است، در این انتخابات به اوج خود رسیده است. به هر حال؛ ما امیدواریم انتخاباتی سالم و مطلوب را در اسفند ماه شاهد باشیم و در ادامه با تغییر و تحولات گسترده‌ای به ویژه در اوضاع معیشت عموم مردم همراه شویم.

دسترسی سریع
خبر