در برنامه "ساختمان پزشكان" مطرح شد: در روزهای نخست تولد نوزاد در هر وعده غذایی؛ 1 الی 5 سیسی شیر كفایت میكند و نیاز جسمی وی را تأمین مینماید و در روز دوم 5 الی 10 سیسی و در روز سوم 10 الی 15 سیسی شیر برای نوزاد لازم است.
دكتر علی اصغر حلیمی اصل (فوق متخصص نوزادان و كودكان و عضو هیئت علمی دانشگاه شهید بهشتی) در برنامه ساختمان پزشكان رادیو جوان با اشاره به نوع تغذیه مادر و تأثیر آن بر طعم شیر وی برای نوزاد بیان كرد: تمامی موادی كه در چربی بدن حل میشوند، میتوانند طعم شیر مادر را برای نوزاد تغییر دهند مانند؛ انواع داروها، سیر، پیاز و... كه میتواند باعث تغییر مزاج نوزاد شده و گاها حتماً وی را با دلدرد و دل پیچیده مواجه كند.
این فوق متخصص نوزادان و كودكان و عضو هیئت علمی دانشگاه شهید بهشتی همچنین گفت: همانند هر ماده غذایی دیگری شیر مادر نیز از یك سری مواد مختلف تشكیلشده است كه همه اینها در كنار هم شیر مادر را میسازند. مهمترین عناصر تشكیلدهنده تركیب شیر مادر عبارتاند از: آب، كربوهیدرات، لیپید، پروتئین، تركیبات زیست فعال، ایمونوگلوبینها، هورمونها، آنزیمها، ریزمغذی، ویتامینها و مواد معدنی بنابراین نوزادانی كه از شیر مادر تغذیه میكنند از بینایی بهتر، ضریب هوشی و آی كیوی بالاتری نسبت به دیگر نوزادان برخوردار میشوند. در واقع؛ درصد تركیبات شیر مادر از دو منبع رژیمغذایی مادر و ذخایر بدن او، تأمین میشوند. بنابراین كمبود غذایی در مادر، تا حدودی بر ارزش غذایی شیر وی برای نوزاد تأثیرگذار است.
وی در ادامه افزود: در روزهای نخست تولد نوزاد در هر وعده غذایی؛ 1 الی 5 سیسی شیر كفایت میكند و نیاز جسمی وی را تأمین مینماید و در روز دوم 5 الی 10 سیسی و در روز سوم 10 الی 15 سیسی شیر برای نوزاد لازم است و این روند نیاز به شیر مادر تدریجاً افزایش پیدا میكند همانطور كه حجم شیر تولید شده توسط سینههای مادر نیز روند افزایشی به خود میگیرد. البته در این میان نوزادی نیز هستند كه از خوردن شیر امتناع میكنند كه این مورد دلایل متعددی دارد كه مهمترین آنها؛ استرس مادر است كه منجر به انتقال آن به نوزاد و خودداری از شیر خوردن میشود.
دكتر علی اصغر حلیمی اصل همچنین تأكید كرد كه میل نوزاد به شیر خوردن بستگی بسیار زیادی به نحوه شیردهی مادر نیز دارد به طوری كه اگر مادر سینه خود درست در دهان نوزاد قرار ندهد، شیر خوردن برای وی دشوار از ادامه تلاش خودداری میكند. در این میان باید توجه داشته باشیم كه عموماً نوزادان در بدو تولد با بیماری زردی همراه میشوند كه این بیماری دو نوع است؛ زردی در هفته اول شیر مادر كه ناشی از كم خوردن نوزاد است و مانع از دفع مكونیوم از شكم نوزاد و نهایتاً بروز زردی میشود. مامیزه یا مكونیوم (Meconium) مدفوعی است كه در دو سه روز آغاز تولد از نوزاد انسان دفع میشود. این مدفوع تركیبی است از صفرا و ترشحات و سلولهای مخاطی روده نوزادان كه در حالت جنینی بودهاند و رنگ آن خرمایی مایل به سیاه است. در حالی كه با شیر خوردن نوزاد این مدفوع دفع و وی دچار بیماری زردی نمیشود.
این فوق متخصص نوزادان و كودكان و عضو هیئت علمی دانشگاه شهید بهشتی در ادامه گفت: یكی از شایعترین شكایات مادران٬ امتناع از شیرخوار از گرفتن پستان است (Breast Refusal)و رفتار شیرخوار ممكن است به چندین شكل تظاهر كند: گاهی اوقات پستان را خوب میگیرد؛ اما نمیتواند خوب بمكد یا شیر را قورت دهد. وقتی مادر سعی میكند پستانش را در دهان شیرخوار بگذارد او گریه میكند و آن را نمیگیرد. ممكن است نوزاد برای مدت كوتاهی شیر بخورد و سپس با احساس خفگی پستان را رها كند و یا گریه كند و این عمل در هر وعده شیردهی چند بار تكرار میشود. گاهی هم شیرخوار فقط یك پستان را میگیرد.
وی ادامه داد: زردی نوزادی به خصوص زردی ناشی از كمبود تغذیه با شیر مادر شایعترین علت بستری مجدد در طول اولین ماه زندگی است. مكونیوم مادهای چسبناك و متشكل از موادی است كه جنین حین سپری كردن در رحم بلعیده است. این مواد شامل یاختههای روپوشهای (اپیتلیال) روده، موكوس، مایع آمنیوتیك، صفرا، كرك جنینی (لانوگو) و آب است. زردی در هفته دوم شیر مادر هم تا حدودی شایع است كه زردی خفیف به همراه دارد و سریعتر رفع میشود.
دكتر علی اصغر حلیمی اصل ضمن اشاره به بیماری ماستیت یا التهاب سینه در مادران نیز اظهار كرد: زنانی كه در دوران شیردهی به این بیماری مبتلا میشوند، شیر دادن به نوزاد برای آنها بسیار دردآور خواهد بود. شایان ذكر است كه ماستیت دوران شیردهی شایعترین ماستیتی است كه زنان به خاطر آن به متخصص جراح سینه مراجعه میكنند، اما تمام ماستیتها از این نوع نیستند و ممكن است، در زمانهای مختلفی بروز كنند. علائم این بیماری ممكن است به صورت ناگهانی یا به صورت تدریجی بروز كند؛ ولی نكتهای كه اهمیت دارد تشخیص سریع بیماری و مراجعه زودهنگام به پزشك است تا بتوان بهترین درمان را دریافت كرد؛ همین امر منجر به بهبودی سریعتر خواهد شد؛ چرا كه هرچه زمان مراجعه به پزشك دیرتر باشد دوره درمان طولانیتر خواهد بود و در نتیجه بهبودی دیرتر حاصل میشود.
این فوق متخصص نوزادان و كودكان و عضو هیئت علمی دانشگاه شهید بهشتی در پایان سخنان خود گفت: در اكثر موارد، بروز التهاب سینه در مادران به دلیل نحوه نادرست شیردادن به نوزاد است كه باعث ایجاد شقاق و تَركهایی بر روی نوك سینه میشود كه عموماً با چرب كردن به ویژه با ویتامین آ رفع میشود.