دكتر مجید علیخانی در برنامه ساختمان پزشكان گفت: ما به طور كلی دردهای مفصلی را در افراد به دو دسته دردهای مكانیكی و دردهای التهابی و بیمار باید از هر گونه خوددرمانی جلوگیری كنند و با مراجعه به پزشك روند درمانی ویژه خود را در پیش گیرند.
دكتر مجید علیخانی (متخصص داخلی، فوق تخصص بیماریهای روماتولوژی و عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشكی تهران) در برنامه ساختمان پزشكان رادیو جوان در راستای بیماری نقرس گفت: بین عموم مردم این باور قدیمی رایج شده است كه بیماری نقرس ارتباط مستقیمی با خوردن گوشت قرمز و غذاهای گوشتی دارد در حالی ما توصیه میكنیم تا میزان مصرف گوشت خود را متعادلسازی كنند بدان معنا كه هر فردی به طور میانگین نیاز دارد تا روزانه 300 گرم گوشت قرمز مصرف كند و بیشتر از آن میتواند احتمال حمله بیماریهای نقرسی را افزایش دهد.
وی در ادامه افزود: هر فردی در بدن خود مقداری اسیداوریك دارد و زمانی كه این اسیداوریك بنا به هر دلیلی در بدن فرد افزایش یابد و به آستانه اشباع برسد؛ در مفاصل رسوب میكند و منجر به ورم مفصلی و یا آرتریت (Arthritis) شود كه در زانو و انگشت بزرگپا بسیار شایع است. باید توجه داشت كه بیماری نقرس علائم خاص خود را دارد به این صورت كه بیمار در خواب دچار حمله و درد ناگهانی میشود و با درد، تورم و التهاب شدید مواجه میشود بالاخص در ناحیه انگشتان پا كه حدوداً 10 تا 14 روز دوره زمان درمان دارد تا درد فرد كاهش پیدا كند.
وی همچنین گفت: معمولاً با دارو درمانی میتوان علائم آن را كنترل كرد. اینكه شما و دكتر روماتولوژیست چه داروهایی را انتخاب میكنید، به وضعیت سلامتی و ترجیحات شخصی شما بستگی دارد. از داروهای نقرس میتوان برای درمان حملات حاد و جلوگیری از حملات بعدی استفاده كرد. داروها میتوانند خطر ابتلا به عوارض نقرس مانند ایجاد توفی حاصل از رسوبات كریستال اورات را هم كاهش دهند.
این فوق تخصص بیماریهای روماتولوژی در تشریح بیماری نقرس اظهار كرد: به طور كلی بیماری نقرس یك نوع شایع و پیچیده از آرتریت است كه میتواند هر فردی را درگیر كند. علائم نقرس با حملات ناگهانی و شدید درد، تورم، قرمزی و حساسیت به لمس مفاصل كه اغلب مفصل انگشت شست پا را درگیر میكند، مشخص میشود. بعد از فروكش كردن شدیدترین درد، ممكن است بعضی از ناراحتیهای مفصلی از چند روز تا چند هفته طول بكشند. حملات بعدی احتمالاً طولانیتر بوده و مفاصل بیشتری را تحت تأثیر قرار میدهند. با گذشت زمان، علائم نقرس شست پا و سایر مفاصل بدن را بیشتر تحت تأثیر قرار میدهند. در نتیجه با پیشرفت بیماری ممكن است نتوانید مفاصل خود را به طور عادی حركت دهید.
دكتر مجید علیخانی با اشاره به انواع دردهای مفصلی گفت: باید توجه داشته باشید كه مفاصل بخشی از بدن هستند كه در محل تقاطع استخوانها قرار گرفتهاند. به این ترتیب به حركت بدن و استخوانها كمك میكنند. مفاصل بدن شامل شانه، لگن، آرنج و زانو هستند. دردهای مفصلی یك مشكل متداول است. علل مختلفی برای بروز دردهای مفصلی وجود دارد و ما به طور كلی دردهای مفصلی را در افراد به دو دسته دردهای مكانیكی (مثل آرتروز كه انجام فعالیت درد افزایش پیدا میكند) و دردهای التهابی (با ایجاد التهاب در مفاصل بروز میكند و فرد با فعالیت به كاهش درد كمك میكند) و بیمار باید از هر گونه خددرمانی جلوگیری كنند و با مراجعه به پزشك روند درمانی ویژه خود را در پیش گیرند.
وی ادامه داد: در حقیقت ما دو واژه علمی در راستای دردها داریم؛ التهاب مفصلی یا آرتریت و دردهای مفصلی یا آرترالژی. بدان معنا كه اگر بیمار تنها با درد مراجعه كند و التهابی نداشته باشد آن را در دسته آرترالژیها قرار میدهیم و اگر با درد و التهاب توأم مراجعه كند به آن آرتریت گفته و درمان مختص به بیماریهای آرتریتی را در پیش میگیریم. باید توجه داشته باشیم كه در برخی موارد ما با نوعی از آرتروز مواجه میشویم كه بیشتر در دستها ظاهر میشوند و از تخریب بسیار بالایی برخوردار هستند. این نوع از آرتروز باعث تغییر شكل در انگشتان دست میشود و درمان خاص و بلند مدتی نیز دارد.
این فوق تخصص بیماریهای روماتولوژی با اشاره به بیماری شایع خشكی صبحگاهی بیان كرد: برخی افراد، صبحگاه و در حین بیدار شدن از خواب؛ با دشواری و سختی در حركت مفاصل مواجه میشوند و به اصطلاح حالت آدمآهنی دارند كه ما به این شرایط خشكی صبحگاهی میگوییم كه نیاز به كمی حركت در جا و گرم كردم مفاصل دارد تا فرد بتواند از مفاصل و عضلات خود استفاده كند. در واقع از آنجایی كه روماتیسم نوعی بیماری التهابی بوده و با درد و تورم در مفاصل همراه است و یكی از علائم بروز این بیماری خشكی صبحگاهی مفاصل بدن است و اگر این روند خشكی، بیش از نیم ساعت به طول انجامد از لحاظ پزشكی حائز اهمیت است و مستلزم شروع روند درمانی در فرد است.