كارشناس علوم سیاسی و فعال دانشجویی در برنامه «صدای دانشجو» رادیو جوان گفت: دانشجو بنا به اقتضائات سنی و سبك نگرش و جهانبینی خاصی و همچنین بلندپروازیهایی كه دارد؛ كاملاً فردی آرمانگرا و جویای حقیقت است و از این رو به مطالبهگری میپردازد.
حسین غلامی (كارشناس علوم سیاسی و فعال دانشجویی) در برنامه «صدای دانشجو» رادیو جوان ضمن اشاره به تفاوت فكری و نگرش دانشجو با سایر اقشار و اصناف دیگر اظهار كرد: باید توجه داشته باشیم كه هم در كشور ما و هم در دیگر كشورهای توسعه یافته كه پیشینه و نهاد دانشگاه و تحصیلات عالی را داشته و دارند؛ سیری تاریخی دارد به طور مثال در كشور ما، از لحظهای كه نهاد دانشگاه به كشور ما تحت عنوان یك نهاد مدرن وارد شد (دوره رضا خان پهلوی) همزمان یك جنبش دانشجویی متولد شد و دانشگاه به سنگری برای مبارزه با استبداد تبدیل شد و نقطه آغاز آن در دوران رضا خان بنا به شرایط خاص آن دوران و خفقانی كه در جامعه حاكم بود، آشكارا نبود.
وی ادامه داد: آقای مهندس بازرگان در خاطرات خود متذكر میشوند كه در دانشكده فنی دانشگاه تهران بر سر این مهم دعوا و مناقشه بود كه مكانی برای اقامه نماز دانشجویان و اساتید در نظر گرفته شود و مسئولان وقت دانشگاه با این مهم مخالفت داشتند و شاید به ظاهر این روند وجهه سیاسی نداشته باشد؛ اما با ژرفاندیشی در مییابیم كه این جریان نوعی مبارزه محسوب میشود كه سیر تاریخی دارد چرا كه دانشجویان دانشگاه را مكانی برای مطالبهگری و مبارزه میدانستند.
این كارشناس علوم سیاسی و فعال دانشجویی ضمن تأكید بر خصلت مطالبهگری دانشجویان در جوامع مختلف بیان كرد: باید اذعان كنیم كه دانشجو بنا به اقتضائات سنی و سبك نگرش و جهانبینی خاصی و همچنین بلندپروازیهایی كه دارد؛ كاملاً فردی آرمانگرا و جویای حقیقت و مطلوبترین و مساعدترین شرایط است و از این رو مطالبات دانشجویی در راستای تحقق تغییرات همهجانبه شرایط كنونی جامعه به سمت و سوی شرایطی مطلوب و ایدئال شكل میگیرد.
حسین غلامی با اشاره به ماهیت دانشگاه و دانشجو افزود: دانشگاه یك ساخت سیاسی، اجتماعی و فرهنگی است كه افرادی با عنوان دانشجو و اشتراكاتی همچون سن، جنسیت و... گرد هم میآیند تا تحصیلات خود را به بالاترین درجه ممكن برسانند؛ اما در این میان؛ به امور سیاسی و كنشگریهای لازم میپردازند و این روند جز لاینفك زندگی دانشجویی قلمداد میشود در حالی كه چنین طرز فكر و اندیشهای نمیتواند در میان دیگر اقشار جامعه آنچنان كه باید و شاید شایع باشد و این مهم به ذات و ماهیت دانشجویان باز میگردد.
وی در ادامه سخنان خود ضمن تأكید بر روند مطالبهگری قشر دانشجو اظهار كرد: مطالبهگری روند طبیعی زندگی قشر دانشجو محسوب میشود كه البته باید در چهارچوب قانون صورت پذیرد و اگر قانون نباشد هرج و مرج و ناامنی در جامعه حاكم میشود كه بیتردید قشر دانشجو با چنین روندی كاملاً مخالف است چرا كه همواره در پی اصلاح جامعه و مطلوبسازی آن است. البته باید توجه داشت كه فضای مطالبهگری در دانشگاهها به دو بخش اصلی تقسیم میشود: نخست؛ مركزی كه در دانشگاههای كلانشهرهایی همچون تهران است و معمولاً دانشجویان برای كنشگری با مشكلات امنیتی و قانونی خاصیِ برخورد نمیكنند؛ اما در فضای غیرمركزی یا پیرامونی چنین روندی جاری نیست و موانع قانونی و حساسیتها بسیار مشهود است.
این كارشناس علوم سیاسی و فعال دانشجویی با تأكید بر انتظارات جامعه از قشر دانشجو بیان كرد كه طبیعتاً جامعه نیز از دانشجویان انتظاراتی را دارد و مهمترین این انتظارات؛ پیگیری مشكلات و معضلات جامعه با هدف رفع آنها است كه از اهمیت ویژهای برخوردار است چرا كه بر روند زندگی عادی عموم مردم جامعه تأثیرگذار است.
در این میان باید توجه داشت كه نگاه دانشجویان با سایر اقشار مختلف جامعه متفاوت است و این به معنای برتری و مجزاسازی این قشر نیست؛ بلكه دانشجویان با نگاهی همهجانبه و ژرف در پی رفع مشكلات خاص و معضلات آسیبزا هستند در حالی كه شاید به زعم برخی دیگر از اقشار جامعه این مشكلات و معضلات از اهمیت كمتری برخوردار باشد پس نمیتوان انتظار داشت كه گره تمام مشكلات جامعه به دست دانشجویان باز شود. البته نباید از شرایط خانوادگی و نوع نگرش افراد به جامعه و مشكلات آن نیز چشمپوشی كرد كه تفاوتهای آشكاری را در جهانبینی آنها ایجاد میكند.
حسین غلامی در این راستا افزود: ما كاملا به تفاوت نگرش دانشجویان با دیگر اقشار مختلف جامعه واقف هستیم و از این رو، با برگزاری كلاسهای آموزشی و دورههای تخصصی و تشكیلاتی برای دانشجویان سراسر كشور، سعی بر آن داریم تا دغدغههای روز جامعه را با رویكردی گفتمانی برای این افراد یكدست سازی كنیم و از پراكندگی افراد تا حد امكان جلوگیری كنیم و امیدواریم این دورهها با تأثیرات چشمگیر و مطلوبی همراه باشد و بیشك اگر چنین روندی محقق شود شاهد تغییر و تحولات هدفمند و مطلوبی در جامعه خواهیم بود كه به رفاه عمومی و عدالتپروری میانجامد و این مهم از اهمیت ویژهای برای كشور ما برخوردار است.