شیخ فضل الله نوری را به جرم خواستن مشروطهِ مشروعه به دار آویخته شد.
روابط عمومی رادیو جوان درباره سالروز شهادت شیخ فضل الله نوری توضیح داد: در تاریخ 1327ق، شیخ فضلالله نوری، مجتهد برجسته و از پیشروان جنبش مشروطه ایران، در تهران به شهادت رسید. شیخ نوری، كه با نام مشهور شیخ فضلالله نیز شناخته میشد، از مجتهدان طراز اول در تهران بود و نقش بسیار مهمی در تشكیل هیئتنظار و تدوین اصول قانون اساسی مشروطه داشت.
همچنین ایشان به دنبال مشروعه كردن مشروطه بود و با پشتیبانی آیتالله آقای خراسانی، اصل دوم ممتم قانون اساسی مشروطه را كه مربوط به تشكیل هیئتنظار بود، به تصویب مجلس شورای ملی رساند. اما به دلیل اختلاف نظر با سایر نمایندگان درباره برخی اصول متمم قانون اساسی، شیخ نوری از مجلس كنارهگیری كرد.
با راهاندازی جریانی كه مشروعهخواهان نام گرفت، شیخ فضلالله نوری اعتراضات شدیدی بر مشروطهخواهان و مشروطیت وارد كرد. نوری، با تأكید بر اهمیت حاكمیت خداوند و نیاز به تأسیس یك دولت اسلامی، اصلاحاتی را در قوانین و سیاستهای كشور مطرح میكرد. این اعتقادات و فعالیتهای وی باعث ایجاد تنشهای سیاسی و اختلافات عمدهای در صحنهی سیاست ایران شد.
مشروعه خواهان كه بودند؟
مشروعهخواهان گروهی سیاسی بودند كه در دوران پس از تشكیل هیئتنظار و تصویب قانون اساسی مشروطه در ایران فعالیت میكردند. این گروه تحت رهبری شیخ فضلالله نوری بود و هدف آنها اصلاح و بهبود قوانین و سیاستهای كشور بر اساس اصول دینی بود.
مشروعهخواهان بر این باور بودند كه قوانین و سیاستها باید با اصول دینی سازگار باشند و بر اساس ارزشها و اصول اسلام عمل كنند. آنها به دنبال تأسیس یك دولت اسلامی بر پایهی اصول دینی بودند و اعتقاد داشتند كه تنها با رعایت اصول دینی، میتوان به توسعه و پیشرفت كشور دست یافت.
آنها نیز در تلاش بودند تا با ارائه اصلاحات و تغییرات در قوانین و سیاستهای كشور، نظام اسلامی را تداوم دهند و به مردم ایران راهی برای دستیابی به عدالت و امنیت فراهم كنند. این گروه در برابر برخی از تغییرات سیاسی و اجتماعی كشور نیز انتقادهایی داشتند و به دنبال حفظ هویت اسلامی و ارزشهای ایرانی بودند.
پیام ماندگار شیخ فضل الله نوری:
شیخ در آخرین دقایق حیات خویش ماندگارترین جملات را از خود به یادگار نهاد: «خدایا! تو شاهد باش كه من آنچه كه باید بگویم به این مردم گفتم... خدایا! تو خودت شاهد باش كه در این دم آخر هم باز به این مردم مىگویم كه مؤسسین این اساس لامذهبین هستند كه مردم را فریب دادند... این اساس، مخالف اسلام است... محاكمه من و شما مردم بماند پیش پیامبر محمدبنعبدالله(ص)».
شیخ فض الله نوری به جرم خواستن مشروطهِ مشروعه به دار آویخته شد و این اتفاق هولناك در میدان توپخانه تهران صورت گرفت و او را به شهادت رساندند.