اخبار هر روز از ساعت 6:30 - 8:30 - 13:30 - 18:30 به مدت متغیر

آبرو می‌رود ای ابر خطاپوش ببار؛ كه به دیوان عمل نامه سیاه آمده‌ایم

حجت اسلام علی آقابابا كارشناس مذهبی در خصوص آبروداری در برنامه «شب عزیز» رادیو جوان گفتگو كرد.

1402/01/14
|
10:15
|






حجت اسلام علی آقابابا با اشاره به سوره مباركه حجرات آیه 12 بیان كرد: «یَا أَیُّهَا الَّذِینَ آمَنُوا اجْتَنِبُوا كَثِیرًا مِنَ الظَّنِّ إِنَّ بَعْضَ الظَّنِّ إِثْمٌ ۖ وَلَا تَجَسَّسُوا وَلَا یَغْتَبْ بَعْضُكُمْ بَعْضًا ۚ أَیُحِبُّ أَحَدُكُمْ أَنْ یَأْكُلَ لَحْمَ أَخِیهِ مَیْتًا فَكَرِهْتُمُوهُ ۚ وَاتَّقُوا اللَّهَ ۚ إِنَّ اللَّهَ تَوَّابٌ رَحِیمٌ: اى كسانى كه ایمان آورده‌اید! از بسیارى گمان‌ها دورى كنید، زیرا بعضى گمان‌ها گناه است. و (در كار دیگران) تجسّس نكنید و بعضى از شما دیگرى را غیبت نكند، آیا هیچ یك از شما دوست دارد كه گوشت برادر مرده خود را بخورد؟ بلكه آن را ناپسند مى‌دانید و از خدا پروا كنید، همانا خداوند بسیار توبه ‌پذیر و مهربان است.

حجت اسلام علی آقابابا كارشناس مذهبی اضافه كرد: یكی از مهم ترین مباحث اخلاقی، حفظ آبروست و اینكه ما حرمت دیگران را نگه داریم و آبروی مؤمن را حفظ كنیم.

حجت اسلام علی آقابابا با اشاره به ص 118 جلد دوم كتاب وسائل الشیعه‬ عنوان كرد: امام علی علیه السلام؛ مقدار پنج بار خرما براى شخصى آبرومند كه از كسى تقاضاى كمك نمى كرد فرستادند، شخصی این صحنه را شاهد بود و به امیرالمؤمنین گفت: آن مرد كه تقاضاى كمك نكرد، چرا براى او چند بار خرما فرستادید؟ یك بار هم براى او كافى بود! امام علی (ع) به او فرمودند: من می بخشم و تو بخل مى ورزى !؟ اگر من آن چه را كه مورد حاجت اوست به او بدهم، چیزى به او نداده ام، بلكه قیمت آبرویی كه به من داده را به او داده ام؛ زیرا اگر صبر كنم تا او دوباره از من درخواست كند، در حقیقت او را وادار كرده ام كه آبرویش را به من بدهد.

وی ادامه داد: این نشان می دهد كه چقدر اهل بیت علیه اسلام نسبت به آبروی مردم دقت و توجه می كردند. یكی از صفات خداوند ستارالعیوب است، خدا پرده ای را قرار داده است كه آبروی ما ریخته نشود. نقل می كنند: روزی پیغمبر(ص) رو كرد به كعبه و صدا زد، ای كعبه، ای خانه خدا، حرمت تو واجب است اما حرمت مؤمن بسیار بالاتر از توست.

وی ادامه داد: لذا باید جان، مال، خون، آبروی مؤمن حفظ شود و احترام مؤمن نگه داشته شود. اگر خدا پرده ستارالعیوبی را یك لحظه كنار بزند، آبروی همه ما خواهد رفت.

علی آقابابا با اشاره به شعری از دیوان حافظ عنوان كرد: آبرو می‌رود ای ابر خطاپوش ببار؛ كه به دیوان عمل نامه سیاه آمده‌ایم. در نتیجه خدا از نامه اعمال ما خبر دارد، ما هم باید سعی كنیم كه كار خدایی انجام دهیم و ستارالعیوب باشیم. اگر از كسی عیبی مشاهده كردیم به خودش بگوییم و در جمع جار نزنیم و آبروی او را نبریم.

حجت اسلام آقابابا با اشاره به روایتی از امام صادق(ع) در جلد دوم، كتاب اصول كافی ص352 خاطرنشان كرد: «مَنْ حَقَّرَ مُؤْمِناً مِسْكِیناً أَوْ غَیْرَ مِسْكِینٍ لَمْ یَزَلِ اللَّهُ عَزَّ وَ جَلَّ حَاقِراً لَهُ مَاقِتاً حَتَّى یَرْجِعَ عَنْ مَحْقَرَتِهِ إِیَّاه‏: كسی كه مومنی را تحقیر كند، خواه آن مومن فقیر باشد یا غنی، پیوسته خدای متعال او را خوار و دشمن می دارد تا آنگاه كه از خوار شمردن آن مومن برگردد.»

این كارشناس مذهبی یادآور شد: یكی از وظایف مهم دینی پیروان قرآن شریف این است كه همواره باید مراقب عزت خودشان و عزت برداران ایمانی خودشان باشند. مؤمن باید دقت كند كه مبادا قدمی بردارد كه مایه ذلت خودش شود و به آبروی برادران دینی خودش آسیب برساند. اگر دعوایی بین زن و شوهر اتفاق می افتد، آبروی یكدیگر را حفظ كنند، عزت و آبروی هم را زیر سؤال نبرند. مراقب باشیم از چیزی كه مطلع نیستیم، بر زبان جاری نكنیم، با حدس و گمان راجع به دیگران تصمیم نگیریم و قضاوت نكنیم.

حجت اسلام علی آقابابا در پایان تصریح كرد: در این دوره زمانه و در این فضاهای مجازی كه قرار داریم، باید مراقب باشیم كه بازار شایعات را داغ نكنیم و با نقل شنیده های بی اساس، آبرو و حقوق افراد را از بین نبریم. یادمان باشد اگر آبروی دیگران را حفظ كردیم و نگذاشتیم كه شخص حقوقش پایمال گردد و بی آبرو شود، جلوی غیبت را گرفتیم، مطمئن باشید خدا آنجایی كه گمانش را نمی بریم، از ما دفاع می كند و عزت ما را حفظ می كند.

دسترسی سریع
خبر