حجت اسلام علی آقابابا كارشناس مذهبی درباره گفتار نیك در برنامه «شب عزیز» رادیو جوان گفتگو كرد.
حجت اسلام علی آقابابا با اشاره به سوره مباركه اسراء آیه 53 بیان كرد: «وَقُلْ لِعِبَادِی یَقُولُوا الَّتِی هِیَ أَحْسَنُ ۚ إِنَّ الشَّیْطَانَ یَنْزَغُ بَیْنَهُمْ ۚ إِنَّ الشَّیْطَانَ كَانَ لِلْإِنْسَانِ عَدُوًّا مُبِینًا: به بندگانم بگو: سخنى گویند كه نیكوتر است، چرا كه شیطان میان آنان فتنه و فساد مىكند. همانا شیطان همواره براى انسان، دشمنى آشكار بوده است.»
وی ادامه داد: در سوره مباركه الرحمن، خداوند بعد از آیه3 «خَلَقَ الْإِنْسَانَ» بلافاصله در آیه 4 می فرماید: «عَلَّمَهُ الْبَیان: ما به انسان بیان دادیم» در نتیجه این یك نعمت بسیار بزرگ است. اللَّهُمَّ مَا بِنَا مِنْ نِعْمَةٍ فَمِنْكَ: اى خدا هر نعمت به ما بندگان می رسد همه از جانب توست.
علی آقابابا كارشناس مذهبی با اشاره از شعری از اوحدی مراغی عنوان كرد: هر كه كند گوش به گفتار تو، بس كه به گفتار بخواهد نشست. چقدر زیباست كه ما نیز حرف خوب بزنیم و خوب حرف بزنیم. عده ای خوب حرف می زنند، اما حرف خوب نمی زنند.
این كارشناس مذهبی اضافه كرد: خداوند متعال آفریدگار بهترین هاست «فَأَحْسَنَ صُوَرَكُمْ» خدا از ما نیز بهترین ها را می خواهد، بهترین عمل، بهترین سخن و بهترین حرف ها را می خواهد كه از او پیروی كنیم. خدا از ما كلام احسن را میخواهد و این كلام شامل هر نوع سخن شایسته مانند: سلام، دعا، ارشاد، امر به معروف و نهی از منكر، ذكر خدا، توبه و استغفار، اظهار محبت و مانند این ها می باشد.
حجت اسلام علی آقابابا یادآور شد: «یَقُولُوا الَّتِی هِیَ أَحْسَنُ» در دعوت به كلام نیكو باید خودمان هم زیبا سخن بگوییم. كلام و گفتار خوب، زمینهساز محبّت است و از طرفی سخن ناروا، زمینهساز انواع وسوسههاى شیطانى است، سخن نیكو، زمینهى وسوسه را از بین می برد، لازمهى عبودیت، خوشگفتارى با دیگران است.
علی آقابابا تصریح كرد: یكی از دام های شیطان اینكه ما را با بیان بد و حرف زدن بد به جان هم می اندازد. شیطان در فتنهگرى و دشمنى با انسان، بسیار جدّى است. «عَدُوًّا مُبِیناً» و چقدر زیباست قبل از اینكه حرفی را بزنیم، فكر كنیم. در روایت داریم كه مؤمن زبانش پشت عقلش است، یعنی اول فكر میكند، بعد حرف می زند. اما انسان بی ایمان، زبانش جلوی عقلش است یعنی اول حرف می زند و بعد شاید بنشیند و فكر كند.
حجت اسلام علی آقابابا اضافه كرد: ما میتوانیم با زبانمان ثواب كنیم و ذكر خدا را بگوییم و با این زبان بین دو نفر را آشتی بدهیم، در ماه مبارك رمضان یك آیه از قرآن را بخوانیم، ثواب یك ختم قرآن را برای ما می نویسند. اما در عین حال، متاسفانه با این زبان می توانیم بین دو نفر تفرقه و جدایی بیاندازیم یا نمامی و سخن چینی كنیم و یا دل كسی را بشكنیم.
این كارشناس مذهبی افزود: با این زبان خدای نكرده می توانیم، مرتكب گناهان زیادی شویم. «اللِّسَانُ جِرْمُهُ صَغِیرٌ وَ جُرْمُهُ كَبِیرٌ» اندازه زبان كوچك است، اما جرمش خیلی زیاد است. راجع به زبان و نقش زبان در سرنوشت انسان كتاب های متعددی نوشته اند. مثلا؛ حدود 120 گناه را توسط زبان شمرده اند و راجع به آن كتاب نوشته اند. مراقب این نعمت خوب خدا باشیم كه اگر این نعمت را درست استفاده نكنیم، تبدیل به نقمت می شود.
علی آقابابا بیان كرد: اصلا چه بگوییم و چه نگوییم خودش یك هنر است، كه الان درست است حرف بزنم؟ سكوت كنم بهتر است؟ الان كه در حال حرف زدن هستم چه بگویم كه دعوایی به پا نشود؟ چه بگویم كه بعد پشیمان نگردم؟ لذا بعضی ها یك حرفی را می زنند و بعد پشیمان می شوند. اگر بتوانیم بر زبان خود تسلط پیدا كنیم، خودش یك هنر است.
حجت اسلام علی آقابابا در پایان با اشاره به شعری از رودكی خاطرنشان كرد: «گر بر سر نفس خود امیری، مردی، بر كور و كر ار نكته نگیری،مردی، مردی نبود فتاده را پای زدن، گر دست فتادهای بگیری، مردی» ما اینطور هم می توانیم بگوییم، گر برسر زبان خود امیری، مردی.