اخبار هر روز از ساعت 6:30 - 8:30 - 13:30 - 18:30 به مدت متغیر

در دین مبین اسلام عالم بر عابد ارجحیت دارد

حجت اسلام علی آقابابا كارشناس مذهبی درباره مردم داری در برنامه «شب عزیز» رادیو جوان گفتگو كرد.

1402/01/09
|
12:10
|

حجت اسلام علی آقابابا با اشاره به سوره مباركه آل عمران آیه 59 بیان كرد:«فَبِمَا رَحْمَةٍ مِنَ اللَّهِ لِنْتَ لَهُمْ ۖ وَلَوْ كُنْتَ فَظًّا غَلِیظَ الْقَلْبِ لَانْفَضُّوا مِنْ حَوْلِكَ ۖ فَاعْفُ عَنْهُمْ وَاسْتَغْفِرْ لَهُمْ وَشَاوِرْهُمْ فِی الْأَمْرِ ۖ فَإِذَا عَزَمْتَ فَتَوَكَّلْ عَلَى اللَّهِ ۚ إِنَّ اللَّهَ یُحِبُّ الْمُتَوَكِّلِینَ: ای رسول ما به مرحمت خدا بود كه با خلق مهربان گشتی و اگر تندخو و سخت‌دل بودی مردم از گِرد تو متفرق می‌شدند، پس از بدی آنان درگذر و برای آنها طلب آمرزش كن و در كار جنگ با آنها مشورت نما، لیكن آنچه تصمیم گرفتی با توكل به خدا انجام ده، كه خدا آنان را كه بر او اعتماد كنند دوست دارد.»

این كارشناس مذهبی یادآور شد: این یك هنر است كه كسی بتواند با مردم، چه در محل كار و چه در عالم همسایگی، اهل رفت و آمد، اهل گفتگو باشد. همچنین در آیه 159 آل عمران بیان شده است: «فَبِما رَحْمَةٍ مِنَ اللَّهِ لِنْتَ لَهُمْ» نرمش با مردم، یك هدیه‌ى الهى است. «لَانْفَضُّوا مِنْ حَوْلِكَ» افراد خشن و سختگیر نمى‌توانند مردم‌دارى كنند.

حجت اسلام علی آقابابا اضافه كرد: یكی از لازمه های مردم داری، خوش اخلاق بودن و با مردم درست رفتار كردن است. به طور كلی نظام حكومتى‌اسلام، بر مبناى محبّت و ارتباط تنگاتنگ با مردم‌ است. پیامبر(ص) فرمودند: در شب معراج آنقدر خداوند راجع به مردم داری به من سفارش كرد كه گمان كردم كه همسایه هم از انسان ارث می برد.

وی ادامه داد: كسانی كه مردم دار هستند، در دل مردم بیشتر جای دارند، حق الناس یكی از مقوله های دین است كه مردم داری، یعنی اینكه ما حق الناس را رعایت كنیم. در حرف زدن با مردم، در ادای امانت، در راستگویی و صداقت، در آبروداری و نگاه داشتن اسرار مردم، باید بسیار دقت كنیم كه این ها بخشی از حق الناس است. البته با تمرین و ممارست، حتما به این مقام دست پیدا خواهیم كرد كه مردم دار خوبی باشیم.

این كارشناس مذهبی تصریح كرد: یكی از زیر مجموعه های مردم داری خدمت به مردم است. فراموش نكنیم كه خدمت به مردم سیره بزرگان دین و دانش است. خدمت به هم نوع و برادران دینی از دستورات دین مبین اسلام است و در دین مبین اسلام عالم بر عابد ارجحیت دارد.

حجت اسلام علی آقابابا با اشاره به شعری از سعدی شیرازی گفت: تفاوت عالم و عابد در آن است كه «عابد سر در سودای خویش دارد و عالِم دل در هوای دیگران، عابد بر آن اندیشه است كه تنها گلیم خویش از موج به در برد، ولی عالِم می‌كوشد كه بگیرد غریق را» می توانیم این برداشت را داشته باشیم كه در كنار ارتباط با خالق باید با خلق هم ارتباط داشته باشیم.

علی آقابابا در پایان افزود: قطعا ما باید اهل عبادت و بندگی باشیم اما در كنارش باید مردم داری هم سرلوحه كارمان قرار دهیم، مثلا یكی دیگر از مصداق های مردم داری تشكر از خوبی های دیگران است و خدمت هایی كه دیگران به ما می كنند. روایتی در این راستا وجود دارد كه آمده است: «من لم یشكر المخلوق لم یشكر الخالق» كسی كه از مخلوق( یعنی مردم) تشكر نكند از خدا هم تشكر نكرده است.

دسترسی سریع
خبر