دادرسانه شنبه از ساعت 22:00 به مدت 50 دقیقه

تخریب باغستان برابر با فرونشست دشت قزوین / باغستان ریشه شهر است

آب چاه‌های دشت قزوین در باغستان ذخیره می‌شود اگر باغستان از دست برود در واقع با فرسایش خاك مواجه خواهیم بود و ریزگرد‌ها نه تنها وارد استان بلكه به پایتخت می‌رسد.

1401/06/05
|
17:51
|

به گزارش گروه استان‌های خبرگزاری، برنامه دادرسانه به منظور بررسی باغستان قزوین مداخلات غیرقانونی دستگاه‌های اجرایی پرونده با حضور نوید حاج فتحعلی، مطالبه‌گر و شكوه كرمانشاهی، كارشناس و عضو هیئت مدیره انجمن تخصصی باغستان سنتی قزوین برگزار شد.



قطع شبانه 200 درخت در قزوین

نوید حاج فتحعلی، مطالبه‌گر گفت: عرصه باغستان سنتی قزوین در گذشته قریب به دو برابر این مساحتی كه امروز وجود دارد، بوده است توسعه شهری و تخریب‌هایی كه توسط مدیریت شهری و مسئولان در آن شكل می‌گیرد انگیزه باغداری را از باغداران می‌گیرد.


حاج فتحعلی افزود: تقریبا خرداد ماه بود ساعت یك شب شهرداری قزوین یك شبه 200 درخت را با لودر و كامیون كه برای باغداران بود قلع و قمع كردند. این جای ابهام دارد كه چرا شبانه این تعداد درخت را قطع كردند.


مطالبه‌گر گفت: عرصه باغستان سنتی قزوین در پاسخ به این سوال كه آیا باغداران اطلاع نداشتند؟ بیان‌كرد: باغداران زمین‌های خود را تملك كردند و هزینه را به حساب دادگستری واریز كردند كه بیایند و مبالغ شان را بگیرند.


وی ادامه داد: دادستانی همان شب ورود كرد و دستور توقف كار را داد، ولی تا همان لحظه‌ای كه این اتفاقات بیفتد بیش از 200 اصله از درختان كهنسال آن منطقه تقریبا از 600، 700 ساله در آن‌ها بود و بار پسته هم داشتند قطع كردند.

شكوه كرمانشاهی، كارشناس و عضو هیئت مدیره انجمن تخصصی باغستان قزوین گفت: باغستان سنتی قزوین در واقع رگ حیات شهر قزوین ما در منطقه خشك قرار گرفتیم تنها منابع آبی كه داریم رودخانه فصلی هستند كه در زمستان و بهار بخشی از بهار در آن‌ها آب جاری است.

كرمانشاهی افزود: باغستان نقش آب‌خان داری را ایفا و نقش سیل بند را دارد باغ‌های باغستان به صورت گود هستند آبی را كه حاصل از سیلاب وارد باغستان می‌شود ذخیره و آن‌ها را در سفره‌های زیرزمینی می‌كند.


قزوین روی باغستان بنا شده و ریشه شهر است

عضو هیئت مدیره انجمن تخصصی باغستان قزوین تصریح كرد: تمام دشت قزوین حدود یك درصد امنیت غذایی كشور را فراهم می‌كند تمام آبی كه از چاه‌های دشت قزوین استخراج می‌شود و آبیاری می‌كند در باغستان ذخیره می‌شود ما اگر باغستان را از دست بدهیم فرونشست دشت قزوین وهم از بین رفتن ظرفیت اكولوژیستی تنفسی استان را داریم در واقع با یك فرسایش خاك مواجه خواهیم بود با هجوم ریزگرد‌هایی كه از منطقه كانون ریزگرد در جنوب قزوین وارد می‌شود نه فقط قزوین را خواهد گرفت بلكه به پایتخت هم خواهد رسید همه این‌ها نشان دهنده این است كه قزوین روی باغستان بنا شده و ریشه شهر است اگر ما این را بخشكانیم ریشه زندگی را در قزوین خشكانده ایم.

وی ادامه داد: در مورد پل امام رضا (ع) هم این اتفاق افتاد پل امام رضا (ع) كل رینگی باغستان را شرق و غرب از بین می‌برد و بخشی از جنوب این رینگ اصلا مصوبه طرح جامع شهر نداشت. وقتی جاده‌ای كشیده می‌شود دیگر باغدار حاشیه جاده رها می‌كند، چون پتانسیل تغییر كاربری پیدا می‌كنند نهر‌ها و آبیاری قطع می‌شود.


كرمانشاهی اظهار داشت: نكته اینجاست كه در مورد پل امام رضا (ع) ما به عنوان نهاد‌های مردمی به شورای عالی شهرسازی و معماری اعتراض كردیم و آنجا مصوبه‌ای صادر شد و جلوی این امر گرفته و بخشی از آن‌ها كلا لغو شد پل امام رضا (ع) به عهده كمیته‌ای گذاشته شد كه بخش مهم آن نیرو‌های استانی هستند و آن‌ها این فاجعه را رقم زدند.


كرمانشاهی در ادامه افزود: اهمیت باغستان برای ما فقط درختتانش نیست خاك باغستان برای ما اهمیت دارد. خاك باغستان طی هزار سال با آمدن املاح از كوهستان شكل گرفته و عمق بسیار زیاد و خاك مرغوب و بی نظیر است بنابراین حتی الان كه در مسیری درخت هم وجود نداشته باشد باید آن خاك را حفظ كنیم و ثبت ملی شده است.

عضو هیئت مدیره انجمن تخصصی باغستان قزوین در پاسخ به این سوال كه آیا با عبور پل از آن منطقه مخالف هستید؟ گفت: بله ما مخالفت كردیم و جلوی پروژه توسط نیرو‌های مردمی گرفته شده، ولی متاسفانه استان مجددا برای این كار اقدام كردند.


حاج فتحعلی در خصوص اعتراض باغداران به این موضوع افزود: بیش از 80 الی 90 درصد معترض هستند.


میراث فرهنگی با هر نوع تعدی به باغستان و عرصه آن مخالف است

خزائلی مدیر كل میراث فرهنگی استان قزوین در پاسخ به این سوال كه گویا قرار است باغستان قزوین دستور تخریبش صادر شده و احداث مجتمع تجاری اداری 12 طبقه در آنجا و در خبر‌ها آمده است كه وی مدیر كل میراث فرهنگی قزوین وی یكی از موافقان و امضاكنندگان اصلی تغییر كاربری وسط باغ هستید آیا این درست است؟ گفت: خیر تقدم و تاخر بعضی از مجوز‌ها به آن اشاره‌ای نشده خیلی ساده خدمت شما عرض كنم این مجتمع در سنوات دور قبل از ثبت ملی باغستان مجوزش صادر شده در جلسه كمیسیون ماده 5 كه بنده هم به عنوان موافق امضا كردم جابه جایی یك طبقه از حیث كاربری و تجاری و موضوعات داخل ساختمان در داخل آن موضوع هست.

خزائلی در پاسخ به این سوال مجری كه این مجوز امضا شده اظهار داشت: هیچ ربطی به مجوز كلی ندارد. بله من امضا كردم در رابطه با جابه جایی یك كاربری در جزئی از پروژه‌ای كه قبل از ثبت ملی باغستان مجوز گرفته است.


مدیر كل میراث فرهنگی استان قزوین در پاسخ به صحبت‌های مجری كه شما به عنوان كسی كه مدیر كل میراث فرهنگی قزوین هستید حتما اهمیت باغستان را می‌دانید گفت: یك مجتمع اداری تجاری در هر طبقه‌ای باشد در عرصه باغستان مجوزی نخواهیم داد و مجوز هم نمی‌دهیم پروژه موصوف قبل از ثبت باغستان مجوزش را اخذ كرده است.

وی در پاسخ به این سوال كه آیا موافق یا مخالفتی ندارید؟ تصریح كرد: من قطعا با انجام این پروژه‌ها مخالفم جایگاه اداری من كاملا با انجام این پروژه‌ها مخالف است.

كرمانشاهی در ادامه این نشست تاكید كرد: به لحاظ قانونی مصوبات موخر شورای عالی شهرسازی و معماری مصوباتی هستند كه وجهه قانونی دارند یعنی قبلی‌ها را ابطال می‌كنند اولا این امضایی كه در مورد آن صحبت است در شهریور 1400 اتفاق افتاده در مورد راستای كنار بلوار آیت الله خامنه‌ای كه این مجتمع روی آن ساخته می‌شود هیچ كار عملیاتی صورت نگرفته و از سال 93 این عرصه ثبت ملی است و در سال 97 شورای عالی شهرسازی و معماری مصوب كرده كه شرایط بلوار آیت الله خامنه‌ای باید فریز شود و یكسری تغییراتی را آنجام داده یك بخشی را آورده دوباره در حریم و جزو عرصه ثبتی باغستان و در نتیجه نمی‌توانیم، چون سال 89 یك مجوزی اولیه‌ای صادر شده بوده الان به نظر من و از لحاظ قانونی با ادله مصوبات شورای عالی معماری و شهرسازی در سال 97 میراث فرهنگی باید جلوی این تخریب را بگیرد.

خزائلی تاكید كرد: ما اگر فرصت و شرایط قانونی جلوگیری از احداث این مجتمع را داشته باشیم حتما این كار را انجام می‌دهیم، چون در عرصه باغستان قرار گرفته و صدمه جبران ناپذیری هم به این قضیه می‌زند. اگر این فرصت بنا بر هر دلیل قانونی دیگری برای ما وجود نیاید امكان شهر شكایت در محاكم قضائی و موفقیت برای توقف این پروژه را نخواهیم داشت بنابراین به ضرس قاطع عرض می‌كنم كه میراث فرهنگی با هر نوع تعدی به باغستان و عرصه آن مخالف است و از همه ابزار‌ها و فرصت‌های سازمانی برای جلوگیری از این تخریب‌ها اقدام خواهد كرد.

حمید ترابیان مجری برنامه دادرسانه در ادامه نشست افزود: باغستان قزوین ثبت ملی شده و وظیفه میراث فرهنگی استان قزوین حراست از منابع ملی این مملكت است، اما خرداد ماه شبانه 200 اصله درخت آنجا درخت كهنسال و ارزشمند را قطع كردند شما چه كردید؟

خزائلی در پاسخ به این سوال گفت: فردای آن یعنی روز 14 خرداد ماه هم زمان با سالگرد ارتحال حضرت امام خمینی (ره) شكایت رسمی را تحویل مقامات قضائی كشیك استان دادیم و پیگیر این فرآیند قضائی این قضیه هم هستیم.

محمدبیگی، نماینده مردم قزوین در مجلس شورای اسلامی در ادامه این نشست افزود: ما نمایندگان باغداران هستیم و من به شدت به این زمینه اعتراض كردم منتهی حرف ما باید مسئله باغستان را برای باغداران و صاحبان باغ اقتصادی كنیم به طوری كه در عین حفظ محیط زیست و نباید اجازه بدهیم درختان قطع شویم.


محمدبیگی تصریح كرد: ما درفراكسیون محیط زیست برای این موضوع وقت گذاشتیم بنده درخواست ردیف ملی برای بودجه باغستان دادم و یك ماه گذشته نامه‌ای را در 9 بند به رئیس جمهور نوشتم با توجه به اینكه پیگیری‌های من از سازمان حفاظت محیط زیست در اثر سوء مدیریت این سازمان و ضعف شدید این سازمان نتیجه نداد نهایتا تصمیم گرفتم نامه را به شخص رئیس جمهور بنویسم.

وی ادامه داد: یك بند از این نامه به باغستان و بودجه و ردیف ملی آن اختصاص دارد علی رغم دو سال پیگیری بنده سازمان حفاظت محیط زیست نه جوابی به بنده داده و نه حاضر شده جلسه‌ای در این خصوص با ما بگذارد علی رغم اینكه از رئیس سازمان حفاظت محیط زیست خواستیم در این زمینه جلسه بگذارند برنامه‌ای گذاشته نشده ضعف‌های اجرایی شدید در این زمینه در كشور وجود دارد كه موجب اعتراض بنده به رئیس جمهور شد پس نفرمایید كه ما كار نكردیم ضمن اینكه ما در فراكسیون محیط زیست با كمیسیون اصل 90 جلسات متعددی را در حوزه حفاظت از محیط زیست داریم كه یكی از آن‌ها بحث جلوگیری از بیابان زایی و حفظ باغستان را پیگیر هستیم.

مجری برنامه دادرسانه با توجه به صحبت‌های نماینده مردم قزوین خاطرنشان كرد: نكته‌ای كه است اگر كلنگی آنجا زده شود یك درخت دیگر هم قطع شود مردم دیگر از شما انتظار دارند دیگر توجیهی پذیرفته شدنی نیست.




ما قطعا مدافع حقوق مردم و محیط زیست هستیم

محمدبیگی در پاسخ به صحبت‌های مجری افزود: ما قطعا مدافع حقوق مردم و محیط زیست هستیم، اما حرف من به همه عزیزان من جمله آقای خزائلی و دوستان محیط زیستی و آقای استاندار و مسئولان اجرایی این است كه كار مردم ما باید طوری پیش برود كه باغستان به نفع مردم اقتصادی شود و شاكله اصلی آن به عنوان میراث فرهنگی و زیستی ما حفظ شود و زندگی باغستان و چرخه باغستان یك چرخه اقتصادی شود كه باغدار راضی نشود به خشك شدن باغش كه از عمد باغ را خشك كند كه تبدیل به زمین كند و بعد خانه بسازد.

چرا در بستر رودخانه باراجین خلاف تمام مصوبات بالا دستی ما جاده می‌زنیم؟


كرمانشاهی در ادامه این نشست خاطرنشان كرد: من خواهشم این است كه در مورد كمربند شرق در مورد آب باغستان، حق آبه‌هایی كه بالا دست دارد برداشت می‌شود، بوستان باراجین كه درخت هایش به نفع شهر نیستند و دارد حق آبه باغستان را برداشت می‌كند كمربندی كه ما در بستر رودخانه گذاشتیم آقای مهندس خزائلی آقای رجحانی رودخانه‌ای كه حق آبه ان از هزار سال پیش برای باغستان بوده این حق آبه‌ها شرعی و قانونی هستند این‌ها باید مورد رعایت قرار گیرند البته آب منطقه‌ای هم در این وسط دخیل است همه دوستان در كنار هم ما هر وقت صحبت كردیم گردن همدیگر می‌اندازند ما با یك مجموعه‌ای به عنوان مدیریت شهری مواجه هستیم كه در تمام این سال‌ها ما حرف زدیم و پاسخ‌های نیمه كاره دریافت كردیم اتفاقی كه افتاده نه یك طرح حفاظت و احیا برای باغستان انجام شده یك قدم اجرایی برداشته نشده و نه جلوی هیچ كدام از این پروژه‌های مخرب تا حالا گرفته شده است.

وی در ادامه افزود: چرا در بستر رودخانه باراجین خلاف تمام مصوبات بالا دستی ما جاده می‌زنیم و این جاده مسیر آب 50 متری بستر رودخانه را 2 متر بتن ریزی شده و هیچكس در این استان هیچ كاری نمی‌كند رودخانه‌ها جزو عرصه ثبتی و جزو منظرفرهنگی هستند خود شما در قوانینی كه در كمیته تدوین كردید رودخانه‌ها و بستر آن‌ها را بخشی از حفاظت دانستید چرا حفاظت نمی‌شود. نهایتا چیزی كه ما به عنوان مردم و باغداران می‌بینند تخریب باغستان است.


رجحانی، معاون عمرانی استاندار قزوین در پاسخ به صحبت‌های كرمانشاهی گفت: بررسی‌هایی كه طی شش الی هفت ماه گذشته توسط تیم جدید مدیریت استان مستقر انجام شد. باغستان قزوین یك بخش مولد بوده یك نظام اجرایی مشخصی در گذشته داشته هجوم شهر به سمت باغستان و بزرگ شدن شهر و افزایش جمعیت و تغییر سبك زندگی و تغییر سبك اشتغال باعث شده كه نظام سنتی باغستان تا حدی دچار تغییر و مخدوش شده و هیچ نظام تعاملی هم برای این تعریف نشده كه این هجوم شهر باعث لطمه به باغستان نشود و چیزی كه امروز می‌بینیم این هجوم كنترل نشده كه باعث آسیب به باغستان شده است.

دسترسی سریع
دادرسانه