نواییان در برنامه "كافه رادیو" گفت: در فصل زمستان؛ افزایش گازهای گلخانهای مانند منوكسید كربن و دی اكسید كربن، وارونگی هوا را در پی دارند كه به آلودگی هوا منجر میشود كه عمده دلیل پیش آمدن آن، فعالیتهای صنعتی است.
دكتر مجید نواییان (پژوهشگر محیط زیست و آلودگی هوا) با اشاره به اهمیت هوای سالم و مضرات آلودگی هوا برای سلامت روحی و جسمی انسان اظهار كرد: انسانها برای تنفس از ریهها استفاده میكنند و هر انسانی یك سری مجاری تنفسی دارد كه متشكل است از نای، نایژه (نایژك و نایژك چه) و به طور كلی این انشعابات تنفسی تا 24 مرتبه تكرار میشوند تا به انشعابات تنفسی یا كیسه هوایی یا آلوئولها كه حبابچه هاب تنفسی هستند برسد كه از مرتبه 16 تا 24 است.
این در حالی است كه همگان تصور میكنند كه رودهها پیچیدهترین قسمت بدن هستند در صورتی كه اگر ریه یك انسان را باز كنیم؛ 90 ضربدر 90 متر میشود (به اندازه یك زمین فوتبال)، بنابراین در 1 روز آلوده؛ به طور متوسط 900 گرم آلاینده وارد ریههای هر فرد میشود. یك انسان با 80 كیلوگرم وزن؛ زمانی كه در ایام آلودگی هوا از منزل خارج میشود، 1 كیلوگرم ذرات آلوده معلق در هوا را به ریههای خود هدایت میكند و از اینجا میتوان به اهمیت هوای پاك و ضرورت آن برای بشر پی بُرد.
وی ادامه داد: در خصوص اینكه چرا در كلانشهرهای ما آلودگی هوا پدیدار میشود، میتوان متذكر شد كه در تابستانها بزرگترین عامل آلودگی هوا؛ افزایش گرد و غبار و آلوده شدن برفها و زودتر آب شدن آنها میشود كه نهایتاً كمآبی را در بر دارد و در فصل زمستان نیز؛ افزایش گازهای گلخانهای مانند منوكسید كربن و دی اكسید كربن، وارونگی هوا را در پی دارند كه به آلودگی هوا منجر میشود كه عمده دلیل پیش آمدن آن؛ فعالیتهای صنعتی است، چرا كه فعالیتهای صنعتی عمداً با سوختهای فسیلی انجام میشوند و همین روند به همراه مازوت سوزی بالاخص در ایام آلودگی هوا، این روند را تسریع میبخشند البته باید به محدودیت سوختهای فسیلی و استفاده بهینه آنها نیز توجه ویژه داشت.
این پژوهشگر محیط زیست و آلودگی هوا همچنین گفت: دومین عامل بزرگ و مهم ایجاد آلودگی هوا بالاخص در كلانشهرها؛ مسئله نوع حمل و نقل است. بدان معنا كه افزایش وسائل حمل و نقل شخصی، آلودگی هوا را دو چندان میكند كه البته راهكار رفع و یا كاهش آن بسیار ساده است و میتوان با گسترش فرهنگ استفاده از وسائل حمل و نقل عمومی بر این روند نامطلوب م مضر نیز فائق آمد. استفاده از خودروهای برقی در شرایط آلودگی هوا از اثرگذاری ویژهای برخوردار هستند، همچنان كه در امروزه سراسر جهان شاهد روند فزاینده استفاده از چنین خودروهایی هستیم.
وی در ادامه سخنان خود تأكید كرد: در این میان باید توجه داشت كه درختها، حكم ریههای شهر را دارند و جنگلها به عنوان ریههای كشورها عمل میكنند؛ بنا بر این باید سرانه فضای سبز را افزایش داده و زمینه تنفس بهینه شهر و كشور را فراهم آوریم. درست است كه ما در تهران؛ باغهای طرشت و سرخهحصار را داریم؛ اما بیشك اینها كافی نبوده و ما نیازمند افزایش بیش از پیش چنین فضاهایی در راستای كاهش آلودگی هوا هستیم.
دكتر مجید نواییان در راستای نقش و تأثیر مردم در روند آلودگی هوا بیان كرد: بنده بر اساس تجربه قریب به 30 ساله خود معتقد هستم كه هر كجا ما از مردم درخواست كمك و همراهی در مسیر كاهش آلودگی هوا كردیم با پاسخ مطلوبی همراه شدیم و اثر مردم در ایجاد آلودگی هوا به مراتب كمتر از اثر بخشنامهها و دستورالعملهای اشتباه میدانم. بدان معنا كه بسیاری از این بخشنامههای صادر شده غیر اصولی و غیر تخصصی؛ از آسیبهای فزایندهای برای چنین شرایطی برخوردار هستند.
این پژوهشگر محیط زیست و آلودگی هوا در پایان سخنان خود تأكید كرد كه بنا بر آنچه كه پیشتر اشاره شد؛ استفاده از وسائل حمل و نقل عمومی كه در شأن شهروند ایرانی باشد در كنار رعایت نكات اصولی محیط زیستی و رعایت نكاتی كه به طور كل سبب ارتقای بهینه و مطلوب محیط زیست كشور میشود، زمینه افزایش هوای پاك و كاهش آلودگی هوا را فراهم میآورد كه از اهمیت خاص و ویژهای برخوردار است و اگر چنین روندی در پیش گرفته نشود با آسیبها و مخاطرات فزاینده و غیر قابل جبرانی برای ابعاد مختلف جامعه و شهروندان مواجه خواهیم شد.
پس اگر به آینده خود و فرزندانمان اهمیت میدهیم باید در ایام افزایش آلودگی هوا به بیمارستانها تخصصی ریه همچون؛ بیمارستان مسیح دانشوری مراجعه و عیناً شرایط ایجاد شده را مشاهده كنیم تا بیش از هر زمان دیگری بر ضرورت استفاده از حمل و نقل عمومی پی برده و به وظیفه خود در راستای كاهش این شرایط نامطلوب جامه عمل بپوشانیم.