تا به حال شده ویدیوهایی ببینید كه مثلا چهره شما است و تصور میشود شما واژههایی را بیان میكنید اما این واژهها، واژهها و بیان شما نیست؟
عنوان این تكنیك «Deepfake» است. این یك تكنیك جدید است كه بر مبنای هوش مصنوعی ساخته شده است.
دكتر معصومه نصیری، در بخش میز سواد رسانهای، در برنامه كافه رادیو از رادیو جوان درباره «Deepfake» گفت: «موضوع «Deepfake» موضوع مهم امروز، در دنیا است.
«Deepfake» به معنای «جعل عمیق» است.
همانطور كه توضیح دادیم مبتنی بر هوش مصنوعی است و میتواند از هر فردی، با زبان بدن او، صدای او و هر آن چیزی كه باعث شود شما تصور كنید كه چیزی كه دارید میبینید درست است و خود آن فرد است كه در یك جلسه، سخنرانی یا میتینگ صحبت میكند را بازسازی كنند و میتوانند با استفاده از این تكنولوژی ارائه بدهند تا شما تصورتان این شود كه این فرد در یك موقعیتی اظهار نظری میكند.»
نصیری درباره اهداف این تكنولوژی گفت: «دیپ فیك را میسازند تا یك جریانی، در یك برهه زمانی خاص، برای گرفتن نتیجه خاص، ایجاد كند.
مثلا در انتخابات ریاست جمهوری آمریكا یك دیپ فیكی را از ترامپ درست كردند كه به یك ورزشگاه رفته است و صحبتهایی میكند كه آن دیپ فیك باعث ریزش رای ترامپ شد.»
دكتر نصیری افزود: «نكته این است كه پیش از این میگفتیم اگر با چشم خودم نبینم باور نمیكنم، اما الان دیپ فیك میگوید حتی اگر با چشم خودت هم دیدی باور نكن.»
معصومه نصیری با اشاره سخت بودن تشخیص دیپ فیك، گفت: «یكی از بهترین راههای تشخیص آن تطبیقش با عقبه ذهنی و زیستی آن فرد است.
یعنی اگر شما یك فردی را میبینی كه به توسعه اقتصادی اعتقاد دارد یا مثلا نسبت به یك موضوعی پیش از این دیدگاه دیگری داشته و شما در قالب دیپ فیك میبینید كه فرد حرفهایی را میزند كه برای شما تعجب برانگیز است.
این یكی از راههای تشخیص است، چون تشخیصش سخت است و به خاطر همین است كه به عنوان یك تكنولوژی خطرناك در دنیا از آن یاد میكنند كه میتواند رویههای سیاسی و اقتصادی جوامع و حتی در حوزههای فراتر و بینالملل را بهم بزند، برای همین دارای اهمیت است.»
در آخر دكتر معصومه نصیری خاطرنشان كرد: «نكته برای مخاطب این است كه دیگر عصر با چشم خودم دیدم و باور كردم با ورود و ظهور تكنولوژی دیپ فیك عملا منتفی است و شما نمیتوانید اعتقادی داشته باشید كه چون خودم دیدم و شنیدم پس باید باور كنم.»