هنر صنایع دستی دمیدن روح لطافت واحساس به زندگی سخت آدمی است؛ روح انسان همواره نیازمند بهرهمندی از لطافت و زیباییهاست و صنایع دستی این نیاز مبرم انسان را برآورده میكند.
از زمانی كه بشر خود را شناخت، برای تامین نیازهای اولیهی خود دست به تغییر طبیعت و به عبارتی كار بر روی طبیعت زد. اولین دستساختههای بشر ابزارآلاتی بودند كه برای شكار و دفاع از خود میساخت. یكجانشینی بشر به واسطهی اشتغال به كشاورزی و دامداری، منجر شد تا آدمی به فكر ساخت فرآوردههای متنوع از نظر كارایی و چشمگیر از نظر زیباییشناختی بیفتد. بنابراین روستاهای كوچك اولیه نخستین زادگاه صنایع دستی محسوب میشوند. با پیشرفت فنون و رشد تمدنها صنایع دستی نیز رشد روزافزونی به خود گرفت. صنایع دستی و یا هنرهای صناعی از مهمترین محصولات تولیدی هر كشوری است. این محصولات دارای هر دو كاربرد تزئینی و استفاده در زندگی روزمره هستند كه به روشهای سنتی ساخته میشوند. صنایع دستی شاخصترین و اصیلترین جلوهگاه تاریخ و تمدن كهن ایران و فرهنگ و هنر ناب ایرانی بوده كه یكی از مهمترین قطبهای هنرهای صناعی در جهان به شمار میآید.
صنایع دستی ایران دارای طیف گستردهای از رشتهها و محصولات گوناگون است. بافتههای داری، دستبافتههای دستگاهی، رودوزیهای سنتی، هنرهای فلزی، میناسازی، سفالگری، آبگینه، هنرهای مرتبط با چوب، هنرهای مرتبط با سنگ، نگارگری، چاپهای سنتی، حصیربافی، رنگ سازی سنتی، نمدمالی، پوستین دوزی، آثار چرمی و رنگرزی سنتی از رشتههای اصلی صنایع دستی ایران به شمار میروند. اگر چه كه تمامی محصولات صنایع دستی مخاطبین خاص خود را دارند، اما میتوان گفت كه فرشهای دستبافت و گلیم، ظروف شیشهای و مسی، سفال و سرامیك، صنایع دستی مرتبط با چوب، زیورآلات، قلاب دوزی، سرمه دوزی و سوزن دوزی بلوچ از پرطرفدارترین محصولات صنایع دستی ایران محسوب میشوند.
20 خرداد، روز صنایع دستی گرامی باد.