پنجم دی، سالروز زلزله مرگبار بم، به عنوان روز ایمنی در برابر زلزله و كاهش اثرات بلایای طبیعی نامگذاری شده است.
مدیر روابط عمومی سازمان مدیریت بحران كشور اعلام كرد:، شعار امسال «آگاهی از مخاطرات طبیعی، ارتقای تاب آوری جامعه» است.
در سال های اخیر اطلاعات زیادی در مورد زلزله كسب كرده ایم و فرآیند وقوع آن را بهتر از پیش درك نموده و با تلفات ناشی از آن آشنا هستیم. اما هنوز هم برای مقابله با آن كاری نمی توانیم انجام دهیم. البته دانش امروزی با توانی كه دارد راه حل هایی را پیشنهاد می كند كه در برخی از شرایط مفید به نظر می رسد. با این وجود، در حال حاضر این امكان وجود ندارد كه به مردم گفت دقیقاً چه وقت زلزله روی می دهد.
عمده پیشرفت هایی كه طی 50 سال گذشته حاصل شده است به آمادگی برای زلزله و مخصوصاً حیطه مهندسی عمران مربوط می شود. طی چند دهه اخیر استانداردهایی برای ساخت ساختمان ها در نظر گرفته شده است تا مقاومت آن ها در برابر نیروی امواج زمین لرزه افزایش یابد. از استانداردهای جدید می توان به تقویت مصالح اشاره كرد. طراحی بناها به شیوه ای كه از انعطاف پذیری لازم برای جذب ارتعاش ها برخوردار باشند بدون آن كه تخریب شوند، یكی دیگر از این روش هاست.
طراحی ساختمان ها به شیوه ای كه بتوانند این ضربه ها را بگیرند، مخصوصاً در مناطقی كه زلزله خیز هستند، از اهمیت بسیاری برخوردار است. یكی دیگر از مولفه های آمادگی، آموزش مردم است. امروزه بسیاری از سامانه های دولتی در اغلب كشورها دفترچه های راهنمایی منتشر می كنند كه در آن چگونگی وقوع زلزله، راهنمایی هایی در مورد حفاظت خانه در برابر زلزله های احتمالی و فعالیت هایی كه در زمان وقوع زلزله باید انجام داد، گردآوری شده است.