دهم مرداد روز جهانی شیر مادر است. اهمیت تغذیه طبیعی نوزاد سبب شدهاست تا از سوی سازمانهای بهداشت جهانی و یونیسف همه ساله از 10 تا 16 مرداد بهعنوان هفته جهانی شیر مادر تعیین شود.
براساس تحقیقات متعدد متخصصان حوزه سلامت ،شیر خشك تنها در شرایطی خاص میتواند جایگزین شیر مادر شود یا اینكه حداقل پس از 6ماه یا یك سال شیردهی طبیعی و زمانی كه نوزاد دیگر تمایلی به مصرف شیر مادر نشان نمیدهد میتوان از شیر خشك استفاده كرد و دادن شیر خشك به جای شیر مادر از همان ابتدای تولد و بدون هیچ دلیل موجهی خطا و اشتباهی بزرگ محسوب میشود.
اما چرا تا این حد در دین اسلام و از نظر بهداشتی و پزشكی بر اهمیت شیر مادر تأكید شده و همگان بر این باورند كه نوزادان باید از شیر مادر استفاده كنند و درصورت عدمامكان از شیر خشك استفاده كنند؟ شیر مادر حاوی تركیباتی است كه حتی در شیر خشك نیز یافت نمیشود. تركیباتی كه در تقویت استخوانها و در رشد طبیعی تمام اندام بدن مؤثر خواهند بود.
طبق توصیه سازمان بهداشت جهانی، در 6ماه نخست، نوزاد درصورت امكان و خشك نشدن شیر مادر تنها باید شیر مادر بخورد كه البته اگر آمادگی آن دیده شد بهتدریج مواد جامد هم افزوده شود. تا سن دوسالگی توصیه میشود بهعنوان یك خوراك تكمیلی به نوزاد شیر مادر هم داده شود اما برای بیش از2 سال شیردهی به تمایل نوزاد و مادر بستگی دارد.
سالها تحقیقات و بررسیهای متخصصان حوزه سلامت نشان دادهاست كه شیردهی برای مادر و نوزاد، سودمند است و اثر مثبت آن حتی در دوران كودكی هم دیده میشود. شیر مادر علاوه بر اینكه از سندروم خطرناك مرگ ناگهانی نوزاد تا حد امكان جلوگیری میكند، باعث تقویت عملكرد ریههای نوزاد نیز میشود و از مشكلات تنفسی و تنگی نفس جلوگیری میكند.