سیاوش صفاریانپور دربارۀ تغییرات اقلیمی با مهتاب دمیرچی گفت و گو کرد.
مهتاب دمیرچی در گفت و گو با برنامۀ رادیوم رادیوجوان دربارۀ نگرانی بشر برای انقراض اظهار داشت: همۀ رویدادها در اقلیمهای گوناگون رخ میدهند که اجزای آن دائما درحال تغییر است و انسان عاملی بیرونی است که در حال تخریب اقلیمهاست.
وی با اشاره به نظریۀ گایا تشریح کرد: این نظریه را مادر زمین هم مینامند که بر اساس آن همۀ موجودات روی زمین به یکدیگر ارتباط دارند. اگر موجودی حذف شود قطعا غذای موجودی دیگر بوده است و اگر آن حذف شود پدیدۀ بالاتر از آن نیز حذف میشود و این چرخه ادامه دارد تا زمانیکه به مرور زمان با انقراض روبهرو شویم.
دمیرچی ادامه داد: کره زمین همیشه در حال تغییر و تحول بوده است و پدیدۀ انقراض یکی از ویژگیهای طبیعی کره زمین به شمار میرود، اما مواجه شدن و سازگاری با یک مسئلۀ آنی، سخت است.
وی دربارۀ نگرانیهای تغییر اقلیم بیان کرد: بعد از انقلاب صنعتی دمای کره زمین تنها چند دهم درجه بالاتر رفت و چند دهه بعد ما نتیجۀ آن و آسیبهایش را مشاهده کردیم و این در حالی است که پیشبینی شده است تا سال 2050، یک و نیم تا چهار و نیم درجه افزایش دما خواهیم داشت و این امر بسیار خطرناک است. مثلا جریان گلف استریم در حواشی ساحل اروپا، سبب اعتدال اقلیم اروپای شمالی و مرکزی میشود؛ اما اگر این جریان متوقف شود اروپای سبز و معتدل دیگر وجود نخواهد داشت و این اتفاق در حال وقوع است.
دمیرچی با اشاره به نشانههای تغییر اقلیم در ایران عنوان کرد: این تغییرات را بیشتر در موجودات دریایی سواحل جنوبی و کم و زیاد شدن بارندگیها میبینیم. همچنین باتوجه به اینکه موجودات در حال حذف شدن هستند و امنیت غذایی برخی مناطق در ایران به خطر افتاده است؛ پناهندگان اقلیمی نمود تغییرات اقلیمی در ایران شده است. به عبارت دیگر زمانیکه کشاورزی به خطر میافتد افراد به شهرها میآیند. وی با اشاره به اینکه موجوداتی که توانایی تغییر مکان را ندارند، در معرض انقراضاند گفت: دوزیستها از جمله قورباغهها، تمساحها و لاکپشتها سپس پستانداران در دستۀ این موجوداتاند، چون امکان مهاجرت کمتری دارند، اما پرندگان به راحتی تشخیص میدهند که چه محیطی مناسب زندگیشان است.
دمیرچی افزود: دانشمندان ایتالیایی و اسپانیایی در تحقیقی، شبیه سازیای انجام دادند که در آن تقریبا 2هزار گونه گیاه و جانور را در محیط بسیار بزرگی جمعآوری و 4/5 درجه را بر آنان به یکباره اعمال کردند. حتی بمب اتم را هم شبیهسازی کردند. نتیجۀ آن این بوده است که مقاومترین موجودات هم نتوانستند دوام بیاورند و حیات کاملا از بین رفته است. این آزمایش مهر تاییدی بود که اگر از تغییر اقلیم جلوگیری نکنیم شاهد از بین رفتن حیات خواهیم بود.
دمیرچی در پایان تصریح کرد: انسانها با استفاده از وسایل نقلیه عمومی، جلوگیری از تولید دی اکسید کربن، استفاده بسیار کم از پلاستیک و کاشتن درخت قادر خواهند بود تا از تغییرات اقلیمی جلوگیری کنند.