در این برنامه ذولفقار دانشی دربارۀ اتفاقات مهم علم و فناوری سال 2020 برای رادیوم روایت کرد.
ذوالفقار دانشی، در گفتوگو با برنامۀ رادیوم رادیو جوان دربارۀ اتفاقات مهم علم و فناوری سال 2020 اظهار داشت: ویروس کووید همۀ مسائل را تحت تاثیر خودش قرار داد و خیلی از اتفاقات به این دلیل معلق ماند یا به آینده موکول شد. امسال سالی بود که زمین و مریخ در کمترین فاصله با یکدیگر قرار داشتند. این امر که هر دوسال و دو ماه یکبار اتفاق میافتد، بهترین فرصت برای انجام دادن ماموریتهای فضایی به مقصد مریخ است، چون میتوان بیشترین محموله را با کمترین هزینه پرتاب کرد.
وی ادامه داد: در این زمان تعداد زیادی از فضاپیماها و کاوشگران به فضا پرتاب شدند. همچنین قرار بر این بود تا روسیه و اروپا هم این عملیات را انجام دهند، اما به دلیل کووید 19 برنامۀ خود را برای دو سال آینده انجام خواهند داد.
دانشی با اشاره به اینکه امارات متحده اولین مدارگرد میان سیارهای خود را ارسال کرده است بیان کرد: ماموریت ناسا بخشی از ماموریتی چند مرحلهای با همکاری اتحادیه اروپاست که میخواهد نمونههایی از خاک مریخ را به زمین برگرداند.
وی به ماموریت چین که لشکری تمام عیار به فضا فرستاده است، اشاره کرد و گفت: چین با قرنطینۀ زودهنگام توانست خود را از بار سنگین کووید 19 خلاص کند و نسبتا به شرایط عادی برگردد. چند هفته پیش در مدت زمان کم از خاک ماه نمونهگیری کرد و نمونهها را با موفقیت به زمین رساند، همچنین ژاپنیها و ناسا توانستند از سیارکها نمونه برداری کنند.
دانشی با اشاره به دلیل اهمیت سیارکها عنوان کرد: مواد معدنی که میلیاردها سال پیش در آن قرار داشته است، دچار واکنشهای شیمیایی که در زمین اتفاق افتاده، نشده است و هنوز به شکل خالص در آنجا وجود دارد و ما امکان بهرهبرداری از آنها را داریم. حتی با احتساب هزینههای سنگین پرتاب فضاپیما این امر خیلی مقرون به صرفهتر از این است که ما سیارکها را معدن کاوی و منابع را به زمین منتقل کنیم. این صرفۀ اقتصادی باعث شده که همۀ توجهها به آن سمت باشد و ماموریتهایی از این دست در صدر اولویتها قرار گیرند.
وی دربارۀ اتفاقات مهم سال 2020 که روی زمین انجام شده است تشریح کرد: در زمین چند رویداد مهم داشتهایم که یکی از آنها در حوزۀ هوش مصنوعی بوده است. ما امسال توانسته ایم آنقدر آن را گسترش دهیم تا ساختار مولکول ها و پروتئینها را با استفاده از الگوریتمهای رایانه ای و با دقت عالی با آنچه در واقعیت وجود دارد مقایسه کنیم.
دانشی با اشاره به اینکه از سال 1990 تا کنون اینترنت وجود دارد گفت: در این سه دهه انبوهی از اطلاعات گردآوری شده است. ما این اطلاعات را به هوش مصنوعی میدهیم تا با تحلیل، ارتباط میان این اطلاعات را به دست آورد. مثلا در بخش دارویی ما اطلاعات زیادی از جمله ساختار میکروسکوپی، دانش شیمی و... را به آن ارائه میدهیم و خودش آن را تحلیل میکند.
وی در پایان تصریح کرد: با استفاده از این امر دقت ساختن داروی جدید را بهبود میبخشند. این اقدام دستاورد بسیار مهمی بود، اما به دلیل اینکه عمده توجه شرکتهای دارویی و تحقیقات پزشکی به سمت کرونا معطوف شده بود این اقدام در خبرها گم شد.
این برنامۀ رادیویی را سیاوش صفاریانپور اجرا میکند و تهیه کنندۀ آن شایان بهلولی و سردبیرش احسان مهرجوست و کار روابط عمومی آن را عطیه محسنی انجام میدهد.